Studiu ce vizează impactul COVID-19: tinerii sunt cei mai afectați mental

Un studiu recent despre cum se descurcă oamenii din punct de vedere psihologic în pandemie arată că tinerii sunt categoria cea mai afectată.
  • Publicat:
Studiu ce vizează impactul COVID-19: tinerii sunt cei mai afectați mental

Un studiu ce vizează impactul COVID-19 asupra sănătății mintale în mai multe țări arată rate ridicate de traume și tulburări de dispoziție în raport cu virusul. Sondajul, realizat de Sapien Labs, a fost realizat în opt țări și a inclus 49.000 de participanți. Studiul a demonstrat faptul că 57% dintre respondenți au prezentat o serie de reacții adverse sau chiar traume legate de virusul COVID-19.

La aproximativ un sfert dintre aceștia au fost identificate semne clinice ale unei tulburări de dispoziție sau prezența unui risc pentru a dezvolta astfel de tulburări. Cei care au raportat cel mai scăzut nivel de sănătate mintală au fost adulții tineri și persoanele care au avut dificultăți financiare sau nu au putut primi îngrijiri pentru alte afecțiuni medicale. Lipsa de somn, de exerciții fizice sau de socializare față în față au crescut, de asemenea, riscul unei bunăstări mintale mai slabe.

„Datele sugerează că vor exista consecințe pe termen lung în urma pandemiei din punct de vedere al sănătății mintale”, a declarat Tara Thiagarajan, doctor, cercetători și fondator Sapien Labs, într-un comunicat de presă.

Sondajul, care face parte din proiectul companiei Mental Health Million, este o inițiativă de cercetare în curs de desfășurare, care pune la dispoziție datele în mod liber altor cercetători. Cercetătorii au dezvoltat un „instrument de evaluare gratuit și anonim”, Mental Health Quotient (MHQ), care „înglobează o viziune cuprinzătoare a funcției și capacității noastre emoționale, sociale și cognitive”, a spus Thiagarajan.

MHQ constă în 47 de itemi care analizează bunăstarea mentală. Scorurile MHQ ale respondenților au variat de la -100 la +200. Scorurile negative indică o bunăstare mentală mai slabă.

Participanții au fost recrutați prin publicitate pe Google și Facebook, din 8 țări diferite – Canada, Statele Unite, Marea Britanie, Africa de Sud, Singapore, Australia, Noua Zeelandă și India. Cercetătorii au colectat informații demografice, inclusiv vârsta, educația și sexul.

Primul pas

Evaluarea a fost finalizată de 48.808 de respondenți în perioada 8 aprilie – 31 decembrie 2020. Un eșantion mai mic de 2.000 de persoane din aceleași țări chestionate în 2019 a fost folosit pentru comparație. Scorul general de bunăstare mentală pentru 2020 a fost cu 8% mai mic decât cel pentru anul 2019 din aceleași țări.

Locuitorii din Singapore au avut cel mai mare scor MHQ urmat de rezidenții Statelor Unite. La cealaltă extremă, respondenții din Marea Britanie și Africa de Sud au avut cele mai slabe scoruri.

„Este important să rețineți că populația vorbitoare de limbă engleză, activată pe Internet, nu este neapărat reprezentativă pentru fiecare țară în ansamblu”, notează autorii.

Tineretul, cel mai afectat

Scăderea bunăstării mentale a fost „cea mai pronunțată” în categoria de vârstă cea mai tânără (18-24 de ani), al cărei scor mediu MHQ a fost cu 29% mai mic decât în cadrul celor de 65 de ani și peste.

„Am văzut o tendință masivă de diminuare a bunăstării mentale la persoanele mai tinere, sugerând că este în joc o forță socială căreia va trebui să-i dăm de cap”, a spus Thiagarajan.

„Tinerii încă învață cum să se calibreze în lume și, odată cu vârsta, vine maturitatea”, a mai adăugat ea.

Grupul cu cel mai mare risc

Respondenții care nu dormeau suficient, cărora le lipsea interacțiunea socială și al căror nivel de exercițiu fizic era insuficient au avut scoruri MHQ mai mici, comparativ cu omologii lor care dormeau suficient, aveau parte de mai multă interacțiune socială și mai mult exercițiu fizic (o discrepanță de 82, 66 și respectiv 46 de puncte).

Comentând rezultatele studiului pentru Medscape, Ken Duckworth, profesor și doctor din cadrul Facultății de Medicină a Universității Harvard și ofițer medical șef al Alianței Naționale a Bolilor Mintale a remarcat faptul că rezultatele au fost similare studiilor efectuate în Statele Unite, care au arătat disproporționat ratele problemelor de sănătate mintală la persoanele mai tinere. Duckworth nu a fost implicat în sondaj.

Duckworth a menționat că, deși constatările acestui studiu ce vizează impactul COVID-19 ce nu sunt „reprezentative” pentru întreaga populație dintr-o anumită țară, raportul este un „prim pas dintr-o lungă călătorie”. El a descris raportul ca fiind „extrem de util, creativ și generos, permițând oricărui academician să aibă acces la datele obținute”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult