Substanţele psihedelice pot fi eficace în depresie

O cercetare recentă oferă dovezi concrete că substanţele psihedelice - administrate în mediu controlat, alături de specialişti - ar putea reduce sau trata depresia.
  • Publicat:
Substanţele psihedelice pot fi eficace în depresie

Un studiu reper realizat de către Programul de Cercetare Imperială Beckley a furnizat primele dovezi clinice că substanţele psihedelice pot fi eficiente în depresie. Cercetarea a oferit dovezi privind eficacitatea psihoterapiei asistate de psilocibină (halucinogen extras din speciile de ciuperci din specia Psylocibe) pentru a trata depresia, chiar şi în cazurile în care toate celelalte tratamente au eşuat.

Substanţele psihedelice reduc depresia

A fost administrată psilocibină pe cale orală la un număr de 20 de pacienţi cu depresie rezistentă la tratament, fiecare dintre ei având cel puţin alte două experienţe anterioare cu tratamente diferite, dar fără succes. Participanţii erau diagnosticaţi cu depresie de 18 ani (în medie), cu intensitate de la moderat până la sever. Fiecare pacient a primit două doze de psilocibină (10 şi 25 mg) la 7 zile distanţă, fiind asistaţi totodată de sprijin psihologic înainte, în timpul şi după fiecare sesiune. Tuturor participanţilor li s-au efectuat o serie de scanări ale creierului pentru a investiga bazele neuronale ale mecanismelor de acţiune ale psilocibinei. Investigaţiile au fost efectuate pe o perioadă între 5 săptămâni şi trei/ şase luni.

Toţi pacienţii au prezentat reduceri semnificative ale scorurilor depresiei la o săptămână post-tratament şi au fost observate efecte maxime la 5 săptămâni, rezultatele rămânând pozitive chiar şi după 3 sau 6 luni. De asemenea, medicamentul a fost bine tolerat de toţi participanţii şi niciun pacient nu a căutat un tratament antidepresiv convenţional în decursul celor 5 săptămâni de la intervenţia cu psilocibină. Deşi este important de menţionat că acesta a fost un studiu relativ mic, fără grup de control sau măsurarea efectului placebo (ceea ce înseamnă că participanţii erau pe deplin conştienţi de ceea ce obţineau), rezultatele sunt extrem de încurajatoare şi confirmă faptul că psilocibia este o substanţă sigură de oferit pacienţilor cu depresie, care garantează cercetări suplimentare în acest domeniu.

Substanţele psihedelice îmbunătăţesc reacţia la stimuli emoţionali negativi

Poate exista, de asemenea, o legătură între experienţa de vârf şi creşterea post-tratament a conectivităţii între anumite regiuni ale creierului. Mai exact, experienţa de vârf ar putea duce la creşterea conectivităţii după finalizarea tratamentului, ceea ce la rândul său ar putea duce la un rezultat terapeutic mai bun. Pacienţilor li s-au arătat, de asemenea, imagini care înfăţişau chipuri cu conţinut emoţional variat (fricoase, neutre, fericite) în timp ce se aflau la scaner. Analiza imaginilor creierului s-a concentrat pe amigdală, o regiune a creierului implicată în procesarea fricii şi stresului. Activitatea în această regiune a creierului a fost mai puternică din perspectiva răspunsului asociat cu feţe care reprezentau frică, imediat după şedinţa de psilocibină, decât din perspectiva reacţiei la chipurile care înfăţişau teamă, afişate anterior. Acest lucru ar putea însemna că psilocibina îmbunătăţeşte de fapt răspunsul/ reacţia la stimulii emoţionali negativi. Acest lucru poate părea surprinzător – probabil ne imaginăm că medicaţia antidepresivă de succes ar reduce această activitate – dar echipa a descoperit că de fapt, puterea acestui răspuns crescut a fost corelată cu o îmbunătăţire mai mare a stării generale.

Cercetătorii fac câteva observaţii fascinante din interviurile care au fost realizate cu pacienţii din acest studiu, care ajută la explicarea acestor descoperiri. Mulţi dintre aceşti pacienţi au spus că au atribuit eficacitatea tratamentului „unei voinţe mai mari de a accepta toate emoţiile”. Mulţi au mers până a spune că au simţit cum tratamentele anterioare de depresie au funcţionat pentru a „consolida evitarea emoţională şi deconectarea”.

Substanţele psihedelice pot avea consecinţe grave în mediu necontrolat

Fundaţia Beckley nu poate îndemna oamenii să achiziţioneze substanţe psihoactive ilegale şi nici nu poate recomanda auto-medicaţia. Deşi oamenii de ştiinţă lucrează intens pentru ca substanţele psihedelice să fie acceptate în practica medicală, ei recunosc faptul că – în special în afara contextului unui mediu controlat sub supravegherea unor profesionişti instruiţi – acestea pot avea consecinţe grave şi traumatice. O comunitate în creştere de psihiatri şi terapeuţi poate oferi sprijin celor care caută ajutor în acest sens.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult