Succes, iubire, bani. Fă din noul an unul de succes!

Toată luna ianuarie, ne-am pus dorinţe, ne-am exprimat rezoluţiile pentru 2015, am citit horoscopul (unii chiar de mai multe ori), unii au mers şi la astrolog. Însă, cum putem avea un an cu adevărat bun? Am stat de vorbă cu dr. Crista Darie, psihoterapeut – hipnoză clinică şi terapie ericksoniană, despre schimbările pe care trebuie să le facem, despre expectanţe şi planuri realiste.
  • Publicat:
Succes, iubire, bani. Fă din noul an unul de succes!

Toată luna ianuarie, ne-am pus dorinţe, ne-am exprimat rezoluţiile pentru 2015, am citit horoscopul (unii chiar de mai multe ori), unii au mers şi la astrolog. Însă, cum putem avea un an cu adevărat bun? Am stat de vorbă cu dr. Crista Darie, psihoterapeut – hipnoză clinică şi terapie ericksoniană, despre schimbările pe care trebuie să le facem, despre expectanţe şi planuri realiste.

CSÎD: Ne aşteptăm ca Anul Nou să ne aducă întâmplări frumoase, oameni potriviţi şi fericire. Aşteptăm sau procurăm? Care este cheia?

Dr. Crista Darie: Cheia este una dintre acelea pe care le purtăm la gât şi nu le scoatem nici la duş. Este o cheie personală, care atârnă în interiorul nostru şi fiecare dintre noi hotărăşte în ce parte o poartă înclinată. Cu alte cuvinte, fiecare an este doar o parte din viaţa noastră, iar 2015 cu siguranţă va aduce situaţii benefice, oportunităţi, întâlniri cu persoane deosebite, noroc, precum şi situaţii de balanţă, dileme şi schimbări care ne scot din starea de confort. De noi depinde cum le folosim şi mai ales cum ne simţim cu experienţele prin care trecem. La fel cum un pahar, care conţine jumătate apă şi jumătate aer, evocă în unii speranţă şi bucurie fiindcă este perceput mai degrabă “pe jumătate plin” , iar în alţii nostalgia şi tristeţea lui ”pe jumătate gol”.

CSÎD: Rezoluţii, planuri, dorinţe, promisiuni. Totuşi, ce putem face ca acestea să nu se transforme în scrum, ca în alţi ani? Cum se pot canaliza energiile?

Dr. Crista Darie: Pentru a avea “succes” cu dorinţele puse la începutul anului, sunt importante câteva lucruri. În primul rând, după aşternerea pe hârtie a listei de dorinţe, se face o prioritizare a lor, după criteriul importanţei. Se selectează trei cele mai importante – importanţa are o dimensiune personală, de multe ori cea mai importantă dorinţă nu este neapărat şi cea mai scumpă sau mai greu de atins! Se scriu din nou, pe altă foaie, cele trei dorinţe importante. Apoi se alege una singură, CEA MAI IMPORTANTĂ dorinţă a mea pentru acest an! În acest fel, inconştient ne canalizăm principalele resurse către acea dorinţă prioritară. Asta nu înseamnă că renunţăm la celelalte, ele au fost deja exprimate (în scris), deci le avem deja în vedere. Însă cele mai multe trec deja într-un fundal, iar cele trei sunt mai pregnante, dintre care unica dorinţă arzătoare este aceea care ne atrage cel mai mult.

Următorul pas este formularea dorinţei celei mai importante. Cu cât este mai clar şi mai realist conturată, cu atât sunt mai mari posibilităţile de-a o atinge. În formulare, este bine să includem şi o acţiune a noastră care să ducă la obţinerea scopului. Spre exemplu: “până la finalul anului 2015, vreau să ajung la 60 kg”, în loc de “vreau ca anul ăsta să slăbesc” (să slăbesc este o descriere vagă; pe parcursul anului persoana va slăbi cu siguranţă, dar ar putea să se şi îngraşe sau să ajugă la o greutate care tot nu o satisface). În acest fel ne gestionăm cel mai eficient resursele şi energia, cu cele mai mari şanse de reuşită.

CSÎD: Care sunt cele mai comune rezoluţii la început de an?

Dr: Crista Darie: Consider prea puţin importante statisticile, întrucât fiecare dintre noi îşi formulează scopurile, dorinţele în funcţie de nevoile personale. De fapt, acestea sunt şi dorinţele care au şanse de a fi atinse, fiindcă ne mobilizăm eficient resursele interioare în îndeplinirea lor. În urmă cu mai mulţi ani, am într-at într-o afacere de tip MLM şi am învăţat acolo să îmi fac un caiet în care să lipesc poze cu scopurile pe care vreau să le ating pe termen mediu şi lung. Când să îmi fac şi eu acel caiet, am fost puternic surprinsă descoperind că, în acea perioadă, eu nu aveam nicio dorinţă concretă pe care să o ilustrez. Aveam unde să locuiesc, chiar dacă nu aveam în proprietate “casa visurilor mele”. Ei, bine, surpriza cea mare a fost că am descoperit atunci că nici măcar nu puteam să îmi trec în caiet această dorinţă esenţială.

A avea propria casă sau o locuinţă mai mare sau mai frumoasă este una din dezideratele cele mai comune, fiindcă nevoia de a avea un adăpost o avem cu toţii. Însă fiecare accesează această trebuinţă la un moment dat în viaţă şi asta nu ţine neapărat de lista celor mai comune rezoluţii la început de an, ci de acel zvâc interior pe care îl avem doar atunci când suntem pregătiţi să ne mobilizăm pentru a obţine rezolvarea. La fel se întâmplă şi cu nevoile cele mai comune, care de altfel constituie şi lista despre care mă întrebi: – a avea siguranţa hranei (este percepută conştient sub diverse forme: un serviciu/afacere care să aducă un venit mare, succes la examene de admitere etc.); – satisfacerea nevoilor erotice (tradusă prin dorinţe de a avea copii, a găsi partener de viaţă, a recăpăta sănătatea fizică şi/sau psihică-emoţională etc.); – starea de bine în relaţia cu sine (reajustarea dimensiunilor corpului, însănătoşire, succes în carieră, evidenţierea ca persoană care are calităţi deosebite etc.)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Secretul din spatele unei lecţii de dans
Secretul din spatele unei lecţii de dans