Pentru a obține note bune la examene, ți-am pregătit câteva strategii eficiente de învățare și memorare, dar și sfaturi pentru ziua cea mare, ca să fii calm și stăpân pe situație. În plus, îți oferim câteva exemple de alimente pentru memorie, care îți pun în mișcare „rotițele” creierului și te ajută să te concentrezi mai bine.
Pentru a învăța mai ușor și a reține mai bine informațiile poți pune în aplicare câteva strategii eficiente. Ține cont că acestea pot funcționa pentru unele persoane, dar în cazul tău s-ar putea ca alte tehnici să fie mai eficiente. Iată câteva strategii de învățare și tehnici de memorare pentru a reuși la examene:
Dacă ai nelămuriri privind conținutul, cere explicații, discută cu colegii sau profesorii, documentează-te. Doar așa vei reține mai ușor informația! De asemenea, este de ajutor să accesezi întrebări de examen din anii anteriori sau să utilizezi materiale de practică pentru a te familiariza cu formatul și tipurile de întrebări care pot apărea.
Dacă informația e stufoasă, împarte-o pe secțiuni mai ușor de gestionat sau creează un sistem de organizare logic astfel încât toate părțile mai mici să se lege între ele. Stabilește un program de învățare care să includă o structură de timp pentru fiecare subiect sau capitol pe care trebuie să-l acoperi.
Leagă informații deja cunoscute de cele noi, care trebuie memorate și reținute. În acest scop poți folosi metafore sau analogii, ori poți să îți creezi imagini mentale care ușurează procesul de memorare.
Noile informații trebuie reluate de mai multe ori pentru a consolida învățarea. De asemenea, recapitularea periodică este importantă deoarece ajută la menținerea informațiilor proaspete în memorie pe termen mediu și lung.
Unele persoane rețin mai ușor informația dacă o pot vedea. În acest sens, poți utiliza rezumate, scheme, desene, diagrame, culori, sublinieri sau chiar hărți mentale care te ajută să vizualizezi informația și atrag atenția asupra punctelor importante, astfel încât să poți reține mai ușor conținutul.
Diversitatea metodelor de învățare ajută la consolidarea informațiilor. Așadar, citește, ascultă, scrie sau discută cu alți colegi despre conținut și astfel vei reține mai ușor. Adoptă tehnicile care se potrivesc stilului tău de învățare.
Pentru unele persoane e mai ușor să învețe și să memoreze în echipă. Explică informațiile altora sau încearcă să le predai într-un mod simplu și coerent. Această practică te poate ajuta să-ți consolidezi înțelegerea și reținerea. De asemenea, colaborează cu colegii de clasă, organizează sesiuni de învățare în grup sau discuții pentru a rezolva probleme și a explora împreună materialele.
Practică activă ajută la reținerea și înțelegerea profundă a informațiilor. Aplică informațiile în practică prin rezolvarea de probleme, participarea la discuții sau explicarea conținutului altora. Folosește metode active de învățare, cum ar fi explicarea informațiilor cu propriile cuvinte, rezolvarea de probleme, elaborarea de scheme sau crearea de întrebări și răspunsuri.
Cel mai bine înveți când îți gestionezi corect timpul. Așadar, planifică-ți învățarea în perioade mai scurte, cu pauze regulate pentru a-ți menține concentrarea și a evita oboseala. Creează un mediu liniștit, fără distragere și organizat, în care să te poți concentra și învăța în mod eficient. În timpul pauzelor, fă o plimbare scurtă, exerciții fizice ușoare sau alte activități care te relaxează.
Asigură-te că ai suficient timp de odihnă și somn de calitate (7-8 ore pe noapte) astfel încât creierul să poată procesa și consolida informațiile în memorie.
Nu în ultimul rând, menține o atitudine pozitivă și ai ai încredere în abilitățile tale. Stresul și anxietatea îți pot afecta performanța, așa că încearcă să te relaxezi și să ai încredere că eforturile tale te vor duce la succes.
Strategiile de învățare și memorare, pauzele regulate, odihna, mișcarea zilnică și încrederea în tine trebuie completate cu o alimentație sănătoasă, benefică pentru creier. Cele mai bune alimente pentru memorie sunt acelea care conțin vitamine, minerale și acizi grași Omega 3.
Iată câteva exemple de astfel de alimente benefice pentru creier:
Deși există numeroase suplimente promovate drept benefice pentru creier și funcția cognitivă, e bine să știi că eficiența acestora nu este dovedită pe deplin prin studii științifice. Cel mai indicat este să ai o alimentație sănătoasă, iar dacă există un deficit de vitamine sau minerale constatat în urma unui consult la medic și a analizelor de sânge, să ceri sfatul acestuia în ceea ce privește administrarea de suplimente.
Printre cele mai cunoscute suplimente asociate cu îmbunătățirea memoriei se numără:
Ziua cea mare a examenului poate veni la pachet cu o doză mare de tensiune, nervozitate, stres și anxietate. Pentru a evita sau a ține sub control emoțiile puternice, ține cont de câteva sfaturi:
Nu în ultimul rând, amintește-ți că un examen nu definește cine ești, ci este doar o evaluare a cunoștințelor și abilităților tale într-un anumit moment. Așadar, nu permite ca rezultatele unui examen să-ți afecteze încrederea sau stima de sine.