Unii ating mai ușor succesul, iar alții se lasă mai ușor doborâți de eșec. Unii se nasc cu o determinare incredibilă, sunt mai puțin afectați de situațiile stresante și se adaptează mai ușor la schimbare. Alții sunt mai vulnerabili la presiunile cotidiene și se stresează foarte mult când apar schimbări în viața lor. Dar, indiferent de tabăra în care te afli, poți cultiva un spirit de câștigător, cunoscut și sub numele de mentalitate de creștere, inventat de Carol Dweck din cadrul Universității Stanford – credința că înfrângerea se întâmplă pentru tine, nu împotriva ta. Dacă aveți o mentalitate de creștere, vi se pare normal ca succesul și eșecul să vină la pachet.
Poate că nu ați eșuat niciodată până acum, de fapt. Eșecul este, de fapt, ceea ce numiți atunci când nu vă îndepliniți așteptările, lucrurile nu se desfășoară așa cum ați planificat sau pur și simplu traversați un drum pe care toată lumea trece înainte de a ajunge pe muntele succesului. Eșecul este sfâșietor, dar poate fi, de asemenea, un imbold pentru a continua să vă împliniți succesul. Iată ce ar trebui să știți:
Încercați să luați lucrurile ca atare și așteptați-vă la respingere și contracarări. Fiți conștienți că va fi nevoie să faceți față numeroaselor obstacole pe care le veți întâlni, asemenea tuturor oamenilor fericiți dinaintea voastră. Este imatur să crezi că atunci când îți dorești ceva, totul va ieși din prima!
Renunțați la dorința de confort, ieșiți din această zonă și pășiți în durerile de creștere. Fiți dispuși să simțiți durerea emoțională, astfel încât să puteți fi pe deplin prezenți și în contact cu ceea ce se află dincolo de barieră. Învingându-vă frica de necunoscut, văzând, de fapt că sunteți în stare să-i faceți față acestuia, vezi deveni mai curajos, mai determinat și mai aproape de a vă împlini visul și a atinge succesul în ceea ce v-ați propus.
Fiți dispuși să amânați satisfacția imediată pe termen scurt pentru îndeplinirea obiectivelor pe termen lung. Dacă nu ați fost obișnuiți să faceți asta, poate ar fi momentul să încercați acest lucru.
Cultivați sustenabilitatea. Gândiți-vă la voi ca la o bandă elastică care se îndoaie și se întinde până la un anumit punct înainte de a reveni în același punct, mult mai sus decât înainte. Sau la ceșcuța care, pentru a deveni din porțelan, trebuuie să treacă prin foc înainte.
Consultați experiența anterioară. Reflectați asupra obstacolelor trecute pe care le-ați depășit. Dați dovadă de faptul că aveți lecțiile învățate și vă cunoașteți resursele personale, acum, descoperind totodată modurile în care ați devenit mai puternici prin loviturile grele din trecut.
Identificați îndoielile de sine care v-au îngrădit sau efectiv oprit din creșterea deplină. Utilizați-le, în loc să fugiți de ele.
Păstrați-vă echilibrul! Gestionați suișurile și coborâșurile vieții tratând totul în mod egal. Sărbătoriți reușitele mari, dar nu le luați mai în serios decât pe cele minime și nu luați eșecurile mai în serios decât ascensiunile.
Evitați atitudinea negative! Această atitudine adaugă doar răni; nimic altceva productiv. În loc să vă enervați pe voi înșivă, petreceți acel timp gândindu-vă cum vă puteți îmbunătăți.
Fiți optimiști! Evitați criticile negative. În loc să vă abateți după o cădere, oferiți-vă afirmații pozitive și încurajări pentru a reveni în forță.
După o situație de descurajare, motivația revine mai repede atunci când vă priviți cu compasiune și blândețe. În loc să vă criticați când aveți un eșec, fiți de partea voastră!
Odată ce dobândiți aceste obiceiuri, restul depinde doar de voi. Cu cât acceptați mai ușor eșecul, cu atât veți avea mai multe oportunități de a ajunge la succes și de a reveni mai motivați de a-l dobândi decât înainte!