Te gândești să schimbi jobul? Câți bani să ai puși deoparte?

Ideal este să economisim o parte din salariu în fiecare lună pentru a fi pregătiți pentru achiziții importante, dar și pentru zile negre.
  • Publicat:
Te gândești să schimbi jobul? Câți bani să ai puși deoparte?
De ce să ai economii când schimbi jobul? Foto: Pexels

Cine nu s-a gândit cel puțin o dată să găsescă un alt job? Însă temerile, în special cele de natură financiară, sunt pregnante. Specialiștii în dezvoltare personală sfătuiesc să planifici din timp schimbările pe plan profesional. În funcție de motivul schimbării, te poți afla într-o conjunctură în care ai o situație materială bună sau deficitară.

”Sigur că ideal ar fi să ai niște rezerve bănești pentru confortul tău, mai ales pentru situația în care nu-ți găsești un job imediat sau nu rămâi prea mult timp la noul job din diferite motive” explică Ovidiu Yang, life coach, terapeut. În situația ideală în care poți planifica schimbarea jobului, fă eforturi să economisești bani. Ce sumă ar fi ideal? ”Înainte de a face o schimbare calculată este ideal să ai un cont separat în care lunar să depui între 10%-25% din veniturile tale. Cu cât momentul schimbării se apropie, cu atât valoare procentului este bine să crească” este de părere Ovidiu Yang, Life coach, instructor internațional ThetaHealing.

Ce este de făcut când nu ai bani puși deoparte?

Însă, sunt și situații în care această schimbare vine fortuit sau neprevăzut și este posibil să nu ai rezerve financiare. ”Într-o astfel de situație, cu atât mai motivant ar trebui să fie să-ți găsești un job nou și nu să te blochezi și să te panichezi versus varianta precedentă în care ai anumite economii, în care strategia de alegere a jobului poate fi mai flexibilă.

Îți poți lua și un job temporar pentru a  câștiga timp să găsesc jobul ideal

Ia în calcul faptul că primul job pe care îl accesezi poate fi unul temporar care să aibă rolul principal de susținere financiară și mai apoi să cauți în liniște jobul visurilor tale” este de părere coach-ul. Nu exclude nici varianta de a apela la anumite împrumuturi pe termen scurt vreo doua-trei luni, pentru a avea liniște și claritate să alegi ce este mai bun pentru tine în acel moment.

Ovidiu Yang, foto arhivă
Ovidiu Yang, Life Coach, Terapeut, Instructor International ThetaHealing, foto: Arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Tu ai sindromul “băiatului bun”?
Tu ai sindromul “băiatului bun”?