Te simți nemulțumită, prea stresată? Nu poți să te oprești din muncă? S-ar putea să fi făcut această greșeală

Sistemul nervos turat la maximum? Pe termen lung, sănătatea mentală, dar și cea fizică pot avea de suferit.
  • Publicat:
Te simți nemulțumită, prea stresată? Nu poți să te oprești din muncă? S-ar putea să fi făcut această greșeală
Cum pot femeile să-și calmeze sistemul nervos? Foto: Shutterstock

Stresul face parte din viața noastră. Și este bine că este motorul acțiunii. Fără un factor de stres, nu am demara acțiuni pentru restabilirea stării de bine, a stării de sănătăte, îmbunătățirea confortului. Însă, pentru o stare de sănătate psihică, emoțională și fizică perioadele de stres trebuie alternate cu perioadele de ”recompensă”, de relaxare.

Atunci când nu mai putem funcționa relaxat, la ritm normal din cauza stresului, este timpul să faceți un pas înapoi. Butonul ”stres” apăsat la maximum, pe perioade lungi reduce din bucuria de trăi. Iar de sănătatea sistemului nervos sunt legate și alte aspecte ale sănătății. Iată ce trebuie să știi despre cum funcționează sistemul nervos la femei și cum funcționează sistemul nervos la bărbați.

Sistemul nervos al femeilor nu este construit doar pentru acțiune

”Știm că aspectul masculin este cel legat de ”a face”, de acțiune, de îndeplinirea practică a treburilor. În schimb, aspectul Feminin este cel legat mai mult de ”a fi”, ”a simți”, ”a trăi”, a te juca, a crea. Fascinant mi se pare acest raport Masculin-Feminin reflectat de însuși sistemul nostru nervos” a explicat Valeria Vîrlan, psiholog și psihoterapeut integrativ.

Cum pot femeile să-și liniștească sistemul nervos?

Din punct de vedere funcțional, sistemul nervos are 2 „ramuri”: sistemul nervos simpatic, responsabil de acțiune si activarea pentru susținerea acțiunii și sistemul nervos parasimpatic, care se activează prin non-acțiune si relaxare. ”Uneori activarea sistemului nervos simpatic poate fi mai blândă, cu rol de dinamizare interioară: ex. când dansăm, când ne jucăm, când facem activități care ne plac. Alteori însă activarea acestei ramuri a sistemului nervos poate fi foarte puternică și/sau de lungă durată, ne mai lăsând spațiu și sistemului nervos parasimpatic să se activeze.” a mai explicat psihologul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult