Teoria autodeterminării sau a motivației

Teoria autodeterminării este în strânsă legătură cu starea noastră de bine.
  • Publicat:
Teoria autodeterminării sau a motivației

Teoria autodeterminării este una foarte importantă pentru noi, oamenii. Motivația stă la baza întregului nostru comportament. Teoria autodeterminării reprezintă un pilon extrem de important pentru înțelegerea motivației și a impactului pe care diferitele tipuri de motivație îl pot avea asupra bunăstării psihice. Iată care sunt principiile fundamentale ale teoriei autodeterminării și cum putem deveni mai determinați, conform specialiștilor.

Psihologii Edward Deci și Richard Ryan au prezentat pentru prima dată teoria autodeterminării în cartea lor publicată în anul 1985: Motivația intrinsecă și autodeterminarea în comportamentul uman. Ei sugerează că există patru tipuri diferite de reglare a comportamentului sau motivației, dintre care două sunt autonome și două sunt controlate. În opinia lor, autodeterminarea înseamnă a acționa cu un sentiment de alegere, voință și angajament și se bazează pe motivația intrinsecă și motivația extrinsecă integrată (Deci & Ryan, 2010).

Iată câteva exemple de comportamente autodeterminate:

Un copil care se joacă cu jucării pentru propria lui distracție.
Un adult care renunță la fumat pentru că prețuiește viața și își dorește să trăiască mai mult și să se bucure de familia lui.
Un copil care își finalizează treburile casnice pentru că înțelege valoarea responsabilității.

Principiile autodeterminării

Teoria autodeterminării afirmă că oamenii au trei nevoi psihologice foarte importante pentru o bunăstare și performanță optime: relație, competență și autonomie. Când cineva se simte apropiat de ceilalți, competent și acționează cu un sentiment de voință, va fi motivat în mod autonom sau autodeterminat.

Relația se referă la nevoia de a fi îngrijit și de a avea grijă de ceilalți.

Competența se referă la nevoia de a se simți eficient în comportamentul cuiva.

Autonomia se referă la nevoia de a simți că acționează dintr-un sentiment de voință și auto-aprobare (Vansteenkiste & Ryan, 2013).

Cum poate afecta autodeterminarea starea noastră de bine?

Cercetările în jurul teoriei autodeterminarii au descoperit că reglarea autonomă este legată de o bunăstare generală mai mare. Studiile au descoperit că motivația autonomă este, de asemenea, asociată cu o creativitate mai mare și cu o capacitate semnificativ îmbunătățită de a rezolva problemele.

Având în vedere acest lucru, cel mai probabil autodeterminarea este învățată. Pentru a facilita-o, poți lucra la crearea unui mediu de sprijin pentru tine, bazat pe principiile de mai sus: relație, competență și autonomie. Astfel, este important să te poți înconjura de relații cu adevărat benefice și să elimini relațiile toxice din viața ta, care te țin în loc, precum și să muncești în domeniile care te atrag/ îți plac, pentru a deveni mai bun, reușind în cele din urmă să găsești motivația/ determinarea necesară pentru a face schimbările benefice de care ai nevoie și a înflori.

 

foto: Samuel Scrimshaw pentru unsplash.com

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult