Terapia cognitiv comportamentală are un rol primordial în tratamentul pacienților cu obezitate.
Majoritatea celor care vor și au nevoie să slăbească – pentru că obezitatea le produce un disconfort major și are implicații atât asupra sănătății fizice, cât și asupra celei psihice – pur și simplu nu pot ieși din acest cerc vicios al supraalimentării, al cărei „combustibil” este de multe ori o suferință emoțională.
De aceea nu este deloc indicat să îi spui unei persoane cu obezitate „nu mai mânca și vei slăbi” sau „nu depui destul efort” sau „ești așa doar din cauza ta, pentru că mănânci prea mult”. Nu faci decât să adâncești și mai mult sentimentul de inutilitate, de vinovăție și rușine.
Ne spune cum ajută terapia cognitiv comportamentală în tratamentul obezității psihologul clinician și psihoterapeut Yolanda Crețescu, fondatoarea proiectului depreHUB și președintele Asociației Happy Minds.
Problema obezității este supraalimentarea. Trebuie să știm că supraalimentația are ca substrat psihologic un alt rol decât hrănirea organismului.
În terapia cognitiv comportamentală este important să plecăm de la asocierea cognitivă pe care o face clientul, pentru a identifica ce rol îndeplinește hrana. Și asta pentru că alimentele nu au numai valoare nutrițională, ci și valoare simbolică în raport cu motivațiile afective (pozitive sau negative), socioculturale, familiale, spune psihologul.
Astfel, putem identifica o clasificare a alimentelor după implicațiile psihice:
În abordarea cognitiv comportamentală a obezității este importantă identificarea schemelor eronate care au decurs din expunerea inadecvată la alimente, rutina de familie sau modele sociale.
Odată ce s-au identificat tiparele cognitive, este important să fie descoperite emoțiile asociate și să se evite abordările care produc constrângere, apatie sau resemnare și, cel mai grav, depresie.
Elementele terapiei comportamentale includ: automonitorizarea, stabilirea țintelor terapeutice, controlul stimulilor, învățarea autocontrolului, modificarea comportamentului de autoreglare, autoapărare, schimbarea sau îmbunătățirea imaginii de sine, modificarea tiparelor alimentare greșite și suport în menținerea pe termen lung a scăderii în greutate, adaugă Yolanda Crețescu.
Acolo unde obezitatea este în comorbiditate trebuie abordată patologia de bază: tulburări endocrine, disfuncții metabolice.
În același timp însă, este important de urmărit și obezitatea, care produce alte comorbidități de tipul diabet, hipertensiune, depresie.
Modelul transteoretic al schimbărilor comportamentale s-a dovedit a fi foarte eficient în abordarea adicțiilor, unde, prin intermediul interviului motivațional, se poate identifica stadiul în care este pacientul și astfel să se obțină o adaptare a strategiilor terapeutice mai bună.
Psihologul Yolanda Crețescu descrie aceste stadii: