În urma unei fuziuni între dans şi psihoterapie, încă din 1940 dansul trece la terapia prin dans şi mişcare, fiind o practică tradiţională de vindecare. Psihiatrii din Washington D.C. au descoperit că pacienţii lor prezentau o evidenţă îmbunătăţire fizică şi psihică, după ce urmau cursul de dans al lui Chance. Astfel, M. Chance a fost rugat să lucreze la spitalul St. Elizabeths, cu pacienţii consideraţi prea agitaţi pentru a urmă o şedinţa obişnuită de terapie.
Laura Maria Cojocaru, psiholog, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), este de părere că această formă de terapie se bazează pe premisa că postura şi mişcarea influenţează starea psihică şi modul în care funcţionează o persoană din punct de vedere psihologic. Ca formă de terapie, mişcarea este o modalitate de exprimare de sine, de comunicare şi de intervenţie terapeutică destinată dezvoltării, integrării şi vindecării personale.
“Dans-terapia este fondată pe premisa conform căreia corpul şi mintea se află într-o permanentă legătură. Folosirea mişcării în scop psihoterapeutic este un proces prin care individul îşi manifestă emoţiile, gândurile şi starea de spirit. Terapia prin dans este la fel de indicată atât pentru individul în sine, pentru o autodescoperire şi eliberare, cât şi pentru relaţia de cuplu. Prin dans-terapie se pot preveni şi rezolva o mulţime de probleme fizice, psihice sau emoţionale. Dans-terapia eliberează conflictele din inconştient, conflicte care se manifestă corporal. Iar, tocmai aducerea conflictelor din inconştient în conştient e primul pas către vindecare”, explică psihologul.
În România, terapia prin dans reprezintă un concept relativ nou, bazat pe îmbinarea dintre consilierea psihologică şi dans, terapia având drept scop conectarea cu sinele şi eliberarea de tensiunile şi blocajele înscrise în memoria corpului.
Dansul este un sport plăcut pentru ambele sexe, aducând beneficii corpului cât şi psihicului nostru, la absolut orice vârstă s-ar începe acest lucru. Psihologul Laura Maria Cojocaru consideră că beneficiile dansului sunt atât de ordin fizic, cât şi psiho-emoţionale.
Din punct de vedere fizice, terapia prin dans ajută astfel:
De cealaltă parte, psihologul Laura Maria Cojocaru este de părere că dansul are şi multiple beneficiil în ceea ce priveşte gestionarea eficientă a emoţiilor şi a cogniţiilor, şi anume: