Ți-e teamă să te reîntorci la birou?

Dr Mihai Bran, medic primar psihiatru dă sfaturi pentru cei care se simt nesiguri să reînceapă munca în colectivitate.
  • Publicat:
Ți-e teamă să te reîntorci la birou?
foto Shutterstock

Ne-am speriat că trebuie să muncim de acasă. Ne-am întristat că nu am mai fost în mijlocul colegilor. Ne-am certat cu partenerii de la prea mult timp stat împreună acasă. Iar acum când datorită vaccinării antiCovid19 statisticile sunt tot mai optimiste și unii angajatori le cer angajaților să se prezinte din nou la locul de muncă, unii angajați sunt foarte speriați. Despre cum să facă față temerilor dar și noilor provocări, am stat de vorbă cu dr Mihai Bran, medic primar psihiatru, psihoterapeut și unul dintre fondatorii ATLAS.

CSÎD: Unii au teama ridicată, anxietate cu gândul că se vor reîntoarce înapoi în colectivitate… Cum să managerieze situația? Alții nu se mai văd lucrând într-un birou… Ce îi sfătuiți?

Dr. Mihai Bran: Să nu aibă încredere în primul gând, să analizeze un pic ce-și doresc cu adevărat. Că poate primul impuls e să simtă că nu mai vor înapoi la birou, dar poate reîntorși le va plăcea din nou. Sau se conving că nu, nu mai e pentru ei, clar. Poate există un mix, multe companii oferă asta din ce în ce mai des. Work from home și din când în când la birou. Sau invers. Depinde mult de ce își dorește fiecare, de ce îi face bine. De genul de job pe care îl au, relația cu managerii, etc. Ca sfat – să vorbească, să comunice, să-și exprime dorințele și nevoie și să pornească de aici “negocierile”.

 Cel mai probabil pentru multe companii locul desfășurării activității se va schimba

CSÎD: Credeți că piața muncii se va schimba?
Dr. Mihai Bran: Noi lucrăm cu foarte multe companii și numărul utilizatorilor corporate a crescut și el în ultimul an – de 15 ori față de luna martie a anului 2020, ceea ce confirmă faptul că stările emoționale generate de pandemie au reprezentat o reală problemă asumată de o bună parte dintre angajatorii preocupați de bunăstarea angajaților. Iar ăsta e un lucru foarte bun, înseamnă că există înțelegere.

CSÎD: Daține câteva exemple privind orientarea profesională.

Dr. Mihai Bran: Din nou, mi-e greu să dau exemple, pentru că sunt nenumărate moduri de reconversie profesională. Depinde de fiecare. Și dacă simți că nu știi pe ce drum s-o apuci, câteva ședinte de coaching pot ajuta foarte mult. Important, cel mai important e să vorbești. Dacă nu cu un coach, cu tine, în primul rând, cu cineva drag.

dr Mihai Bran, foto arhivă
Dr. Mihai Bran, psiholog și psihoterapeut, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult