Tot ce trebuie să știi despre anxietate

Dacă sentimentul de frică nu te părăsește niciodată, s-ar putea să suferi de anxietate.
  • Publicat:
Tot ce trebuie să știi despre anxietate
Pierderea încrederii în forțele proprii și pierderea speranței sunt alte simptome ale depresiei

Este normal să te simți anxios în legătură cu mutarea într-un loc nou, începerea unui nou loc de muncă sau susținerea unui examen. Aceste tipuri de anxietate sune neplăcute, dar te pot motiva să lucrezi mai mult și să faci o treabă mai bună. Anxietatea obișnuită este un sentiment care vine și pleacă, dar nu interferează cu viața ta de zi cu zi. Însă există și acel tip de anxietate care îți poate afecta grav stilul de viață.

În cazul unei tulburări de anxietate, sentimentul de frică poate fi alături de tine tot timpul. Este intens și uneori derutant. Acest tip de anxietate te poate determina să nu mai faci lucrurile care îți plac. În cazuri extreme, te poate împiedica să intri într-un lift, să traversezi strada sau chiar să vă părăsești locuința. Dacă nu este tratată, anxietatea se va înrăutăți odată cu trecerea timpului.

Tulburările de anxietate sunt cea mai comună formă de tulburare emoțională și pot afecta orice persoană, la orice vârstă. Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, femeile au mai multe șanse decât bărbații să fie diagnosticate cu o tulburare de anxietate.

Care sunt tipurile de tulburări de anxietate?

Anxietatea este o componentă cheie a mai multor tulburări diferite. Acestea includ:

  tulburare de panică: apariția atacurilor de panică recurente în momente neașteptate. O persoană cu tulburare de panică poate trăi cu frica apariției următorului atac de panică.
fobie: frica excesivă față de un anumit obiect, situație sau activitate
tulburare de anxietate socială: frică extremă de a fi judecat de alții în situații sociale
tulburare obsesiv-compulsivă: gânduri iraționale recurente care duc la manifestarea unor comportamente specifice, repetate
tulburarea anxietății de separare: frica de a fi departe de casă sau de cei dragi
tulburare de stres posttraumatic (PTSD): anxietate apărută în urma unui eveniment traumatic

Care sunt simptomele anxietății?

Anxietatea se simte diferit în funcție de persoana care o experimentează. Efectele pot varia de la senzația de „fluturi în stomac” până la palpitații puternice. S-ar putea să simțiți că scăpați de sub control, ca și cum ar exista o deconectare între minte și corp. Alte moduri în care oamenii experimentează anxietatea includ coșmaruri, atacuri de panică și gânduri sau amintiri dureroase, extrem de dificil de controlat. Este posibil să aveți și un sentiment general de frică și îngrijorare.

Simptomele anxietății generale includ: ritm cardiac crescut, respirație rapidă, nelinişte, probleme de concentrare, dificultatea de a adormi.

Ce este un atac de anxietate?

Un atac de anxietate este un sentiment de îngrijorare copleșitor, stres sau frică. Pentru mulți oameni, un atac de anxietate se dezvoltă încet. Se poate agrava pe măsură ce se apropie un eveniment stresant. Atacurile de anxietate pot varia foarte mult, iar simptomele pot diferi de la o persoană la alta, pentru că numeroasele simptome ale anxietății nu se dezvoltă în rândul tuturor și se pot schimba cu ușurință în timp.

Simptomele frecvente ale unui atac de anxietate includ: senzație de leșin sau amețeală, dificultăți de respirație, gură uscată, transpiraţie, frisoane sau bufeuri, îngrijorare, nelinişte, suferință, frică, amorțeală sau furnicături în membre. Atacul de panică și atacul de anxietate au unele simptome comune, dar nu sunt identice.

Ce cauzează anxietatea?

Cercetătorii nu sunt siguri de cauza exactă a anxietății, dar este posibil ca aceasta să fie declanșată de o combinație de factori. Aceștia includ factori genetici și de mediu, precum și chimia creierului. În plus, cercetătorii consideră că zonele creierului responsabile de controlul fricii pot fi afectate de asemenea. Cercetările actuale privind anxietatea analizează mai profund părțile creierului implicate în anxietate.

Există teste care diagnostichează anxietatea?

Un singur test nu poate diagnostica anxietatea. În schimb, un diagnostic de anxietate necesită un proces îndelungat de examinări fizice, evaluări ale sănătății mintale și chestionare psihologice. Unii medici pot efectua un examen fizic, inclusiv teste de sânge sau urină pentru a exclude afecțiunile medicale care ar putea contribui la simptomele pe care le întâmpini.

 

Care sunt tratamentele pentru anxietate?

După ce ai fost diagnosticat cu anxietate, poți explora opțiunile de tratament împreună cu medicul. Pentru unii oameni, tratamentul medical nu este necesar. Modificările stilului de viață pot fi suficiente pentru a face față simptomelor. Cu toate acestea, în cazurile moderate sau severe, tratamentul medicamentospoate ajuta la depășirea simptomelor. Tratamentul pentru anxietate se încadrează în două categorii: psihoterapie și medicamente.

Medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru tratarea anxietății includ antidepresive și sedative. Ele lucrează pentru a echilibra chimia creierului, pentru a preveni episoadele de anxietate și pentru a îndepărta cele mai severe simptome ale tulburării.

Ce remedii naturale se folosesc pentru anxietate?

Modificările stilului de viață pot fi o modalitate eficientă de a reduce o parte din stresul și anxietatea care apar în fiecare zi. Majoritatea „remediilor” naturale constau în îngrijirea corpului, participarea la activități sănătoase și eliminarea celor nesănătoase.

Acestea includ: somn sufficient și de calitate, meditație, sport, o dietă sănătoasă, evitarea alcoolului, evitarea cofeinei, renunțarea la fumat.

Anxietate și depresie

Dacă ai o tulburare de anxietate, este posibil să fii deprimat. Deși anxietatea și depresia pot apărea separat, nu este neobișnuit ca aceste tulburări să apară și împreună. Anxietatea poate fi un simptom al depresiei clinice sau majore. În aceeași măsură, agravarea simptomelor depresiei poate fi declanșată de o tulburare de anxietate.

Simptomele ambelor afecțiuni pot fi gestionate cu psihoterapie (consiliere), medicamente și modificări ale stilului de viață.

 

Anxietatea și stresul

Atât anxietatea, cât și stresul provoacă simptome fizice și mentale. Acestea includ: durere de cap, dureri de stomac, bătăi rapide ale inimii, transpiraţie, ameţeală, nervozitate, tensiune musculară, respirație rapidă, panică, nervozitate, dificultate de concentrare, furie irațională sau iritabilitate, nelinişte
sau insomnia.

Nici stresul, nici anxietatea nu sunt întotdeauna dăunătoare. Ambele pot oferi un stimul pentru a îndeplini anumite sarcini sau provocări. Cu toate acestea, dacă devin persistente, pot începe să interfereze cu viața ta de zi cu zi. În acest caz, este important să soliciți tratament.

Anxietate și alcool

Dacă suferi frecvent de anxietate, s-ar putea să decizi că o băutură te poate ajuta să îți calmeze nervii. La urma urmei, alcoolul este un sedativ. Poate scădea activitatea sistemului nervos central, ceea ce poate ajuta să te simți mai relaxat. Într-un cadru social, s-ar putea să fie fix stimulul de care ai nevoie pentru a te relaxa. În cele din urmă, este posibil să nu fie cea mai bună soluție.

Unele persoane cu tulburări de anxietate ajung să abuzeze de alcool sau alte droguri pentru a se simți mai bine în mod regulat. Acest lucru poate crea dependență.

 

Cum pot fi ajutați copiii cu anxietate

Anxietatea la copii este naturală și comună. De fapt, unul din opt copii va avea anxietate. Pe măsură ce copiii cresc și învață de la părinți, prieteni și îngrijitori, de obicei își dezvoltă abilitățile necesare de a se calma și de a face față sentimentelor de anxietate. Cu toate acestea, în rândul micuților, anxietatea poate deveni cronică și persistentă, devenind o tulburare severă, dacă nu este ținută sub control. Anxietatea necontrolată poate începe să interfereze cu activitățile zilnice, iar copiii pot ajunge să evite interacțiunea cu colegii lor sau cu membrii familiei.

Simptomele unei tulburări de anxietate pot include: nervozitate, iritabilitate, insomnie, sentimente de frică, rușine, sentimente de izolare.

Tratamentul anxietății pentru copii include terapia cognitiv-comportamentală și medicamente.

Cum pot fi ajutați adolescenții cu anxietate

Adolescenții pot avea multe motive pentru a fi anxioși. Examenele importante, facultatea și primele întâlniri pot duce la episoade de anxietate în rândul adolescenților. Însă sunt cazuri în care tinerii prezintă frecvent simptome de anxietate. Aceștia pot avea o tulburare severă. Simptomele anxietății la adolescenți pot include nervozitate, timiditate, izolare și evitare. La fel, anxietatea la adolescenți poate duce la comportamente neobișnuite. Aceștia pot ajunge să aibă performanțe scăzute la școală, pot evita evenimentele sociale și pot ajunge să se angajeze în comportamente de risc precum consumul de substanțe sau alcool.

Tulburările de anxietate pot fi tratate cu medicamente, psihoterapie sau o combinație a celor două. Unele persoane care au o tulburare de anxietate ușoară sau se tem de ceva ce pot evita cu ușurință, decid să trăiască cu această afecțiune și nici măcar nu caută tratament. Este important să înțelegem că tulburările de anxietate pot fi tratate, chiar și în cazuri severe. Deși anxietatea de obicei nu dispare, poți învăța să o gestionezi și să trăiești o viață fericită și sănătoasă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult