Totul despre doliu. Cum faci față pierderii cuiva drag?

Pierderea unei persoane dragi vine la pachet cu multă durere, furie și tristețe. Doliu este atunci când simțim că acea persoană a rupt din sufletul nostru o bucată și a luat-o cu sine pentru totdeauna.
  • Publicat:
Totul despre doliu. Cum faci față pierderii cuiva drag?

Mai mult decât oricare alte specii, creăm legături strânse cu membrii familiei și prietenii și, într-o măsură mai mică, cu vecinii, colegii și cunoștințele. Când pierderea unei persoane dragi înseamnă ruperea acestor legături este natural și normal să experimentăm un răspuns emoțional puternic, numit doliu.

Durerea este numele pe care l-am dat acestui răspuns emoțional. Ea cuprinde tristețe, dezorientare și alte experiențe intense și adesea dureroase prin care trecem în timp ce trăim tot valul de sentimente care ne încearcă. Durerea poate provoca, de asemenea, o serie de simptome fizice și răspunsuri comportamentale.

Simptome ale doliului – cum se simte durerea

Durerea este o experiență intens personală. Poate arăta foarte diferit de la o persoană la alta.

Durerea poate declanșa o gamă largă de simptome emoționale, fizice și comportamentale, printre care:

  • Tristeţe
  • Dor
  • Şoc
  • Amorţeală
  • Negare
  • Furie
  • Neajutorare
  • Vinovăţie
  • Durere emoțională intensă

Unii oameni pot trece prin multe dintre aceste simptome. Alții pot experimenta mai multe simultan.

Alte simptome cognitive ale durerii

De asemenea, durerea poate declanșa neîncredere, confuzie, lipsa concentrării sau halucinații.

„Unul de care oamenii sunt adesea surprinși este un sentiment de dezorientare sau alienare – găsirea unor locuri obișnuite, situații sau obiecte nefamiliare”, spune Cholbi, profesor de psihologie la  Universitatea Edinburgh din Scotland.

Viețile noastre pot deveni atât de ferm legate de prietenii și de cei dragi, încât, atunci când unul dintre ei dispare, totul se simte extrem de ciudat și schimbat

„Unii chiar se simt ca niște străini în propriile lor corpuri”, adaugă Cholbi. „Acest aspect al durerii pare să reflecte modul în care moartea altora ne poate schimba așteptările pentru ceea ce este tipic sau normal în lume.”

Simptome fizice cauzate de doliu

Durerea nu îți afectează doar sănătatea emoțională. De asemenea, poate provoca sau contribui la unele simptome fizice. Acestea includ:

  • Apăsare sau greutate în piept sau gât
  • Greață sau disconfort la stomac
  • Ameţeală
  • Durere de cap
  • Amorţeală
  • Slabiciune musculara
  • Oboseală
  • Dificultăți de respirație
  • Pierderea sau creșterea în greutate

Alte răspunsuri comune includ insomnie, pierderea interesului pentru activitățile zilnice, iritabilitatea, agresivitatea, letargia sau consumul excesiv de alcool sau alte substanțe.

Cum ne poate afecta doliu pe termen lung sănătatea mintală și fizică

Experiența durerii, mai ales dacă persistă pentru perioade lungi de timp, este asociată cu un risc crescut pentru o serie de afecțiuni psihice și fizice.

Anxietate, tulburări de panică și depresie

Durerea poate crește riscul apariției mai multor tulburări de sănătate mintală, inclusiv anxietate, tulburări de panică și depresie. Depresia, în special, a făcut obiectul multor cercetări asupra durerii.

Durerea, sistemul imunitar și problemele de somn

Durerea și alte forme extreme de stres emoțional pot stimula sistemul imunitar în moduri care cauzează inflamația. S-a descoperit că această inflamație și alte efecte biologice legate de stres declanșează sau agravează simptomele legate de tulburări de durere, probleme gastrointestinale și alte afecțiuni de sănătate, potrivit unui studiu.
Durerea poate provoca, de asemenea, insomnie, care în sine este un factor de risc sau declanșator pentru multe probleme de sănătate diferite.

Complicații cardiace legate de durere

În cazuri rare, durerea poate provoca chiar probleme cardiace. Cercetările au identificat o formă neobișnuită de insuficiență cardiacă – cunoscută sub numele de cardiomiopatie takotsubo – care este asociată cu stres emoțional sever, inclusiv evenimente de durere precum pierderea unei persoane dragi. Această formă de insuficiență cardiacă este temporară, dar poate fi mortală.

Stadii ale doliului

1. Negarea realității

Reprezintă primul stadiu, atunci când aflăm că persoana dragă a trecut în neființă. În acest stadiu este vorba despre negarea sentimentelor și chiar a realității.

2. Furia

Acest sentiment poate fi îndreptat către prieteni, membri ai familiei, autorități, sau chiar persoana decedată însăși.

3. Negocierea

Aceasta reprezintă rugămintea adresată Divinității să înlăture durerea în schimbul unui sacrificiu personal, cum ar fi: „Nu voi mai păcătui niciodată dacă persoana iubită va fi cruțată”. Etapa de negociere poate implica, de asemenea, gânduri despre cum a avut loc sau ar fi putut fi evitată o pierdere.

4. Depresia

Aceasta este o etapă mai profundă a durerii, definită prin tristețe și dezinteres față de activitățile de zi cu zi.

5. Acceptarea

Este stadiul vindecător, în care doilul este asumat, iar sentimentele legate de pierderea ființei dragi sunt îmbrățișate și lăsa-te să fie exprimate într-un cadru sigur.

6. Șocul

Sentiment de amorțeală sau neîncredere în urma unuei pierderi

7. Testarea

Persoana aflată în doliu caută noi practici sau moduri de a trăi cu durerea. Acceptă tot ceea ce s-a întâmplat și recunoaște că dorul persoanei care a trecut în neființă va exista mereu, iar viața, cu bune și cu rele, își reia cursul normal fără ca cei dragi să mai fie fizic aici, dar ei existând permanent în suflet.

Surse:

https://www.everydayhealth.com/emotional-health/grief/

https://press.princeton.edu/books/ebook/9780691211213/grief

Sursă foto: Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult