Tratamente pentru anxietate

  • Publicat:
Tratamente pentru anxietate

Sunt nenumărate tratamente pentru anxietate. Însă, pentru căltburările de dispoziție și anxietate sunt caracterizate printr-o varietate de tulburări neuroendocrine, neurotransmițătoare și neuroanatomice, aflarea tratamentelor potrivite poate fi provocatoare. Identificarea celor mai relevante diferențe din punct de vedere funcțional este complicată de gradul ridicat de interconectivitate dintre circuitele care conțin neurotransmițători și neuropeptide în zonele limbice, trunchiului cerebral și corticale superioare ale creierului. Mai mult, o modificare primară a structurii sau funcției creierului sau a semnalizării neurotransmițătorilor poate rezulta din experiențele din mediu și din predispoziția genetică subiacentă; astfel de modificări pot crește riscul de psihopatologie.

 

Principalele tipuri de tulburări anxioase și de dispoziție sunt:

– Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD). Aceasta este anxietatea apărută în urma unui eveniment traumatic.

– Tulburări depresive majore. Există o relație puternică între depresie și anxietate.

– Bolile cronice. Gestionarea afecțiunilor precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și diabetul poate duce la simptome de anxietate.

– Tulburări legate de consumul de substanțe.

– Dureri cronice. Anxietatea este adesea prezentă la persoanele cu dureri cronice.

 

Cel mai frecvent, pacienții diagnosticați cu anxietate vor acuza următoarele simptome: gânduri anxioase sau neliniște, probleme de concentrare, dificultăți de a adormi

oboseală, iritabilitate, somatizare și dureri inexplicabile. În tratarea acestei afecțiuni pot fi folosite mai multe tipuri de tratamente, însă iată care sunt cele mai comune:

 

Psihoterapia

 

Tratamentele psihologice vă pot ajuta să vă schimbați tiparele de gândire, astfel încât să vă puteți menține anxietatea sub control și să reduceți grijile iraționale. Există mai multe tipuri de tratamente psihologice eficiente pentru anxietate. Unii oameni preferă să lucreze unul la unul cu un profesionist, în timp ce alții preferă mai degrabă să facă parte dintr-un grup. Un număr tot mai mare de programe online au început, de asemenea, să fie disponibile.

CBT este o formă de psihoterapie structurată, care se bazează pe modul în care gândim (cogniția) și acționăm (comportamentul) și pe faptul că acestea afectează modul în care ne simțim. CBT implică lucrul cu un profesionist (terapeut) pentru a identifica modelele de gândire și comportament care fie vă fac mai predispus către a deveni anxios, fie vă împiedică să vă simțiți mai bine, atunci când vă confruntați cu anxietate. Odată ce ați recunoscut orice tipare inutile care contribuie la anxietatea voastră, puteți face modificări pentru a le înlocui cu altele noi care să reducă anxietatea.

 

Tratamentele medicamentoase

Medicamentele antidepresive

Unele tipuri de medicamente antidepresive pot ajuta oamenii să gestioneze anxietatea, chiar dacă nu se confruntă cu simptome de depresie.

Cercetările indică faptul că atunci când oamenii au o stare de anxietate, apar modificări specifice în substanțele chimice ale creierului lor – serotonina, noradrenalina și dopamina. Deși un studiu recent publicat în iulie 2022   spune că nu există dovezi convingătoare că depresia este asociată sau cauzată de concentrația mai scăzută a serotoninei. Medicamentele antidepresive sunt concepute pentru a corecta dezechilibrul mesajelor chimice dintre celulele nervoase (neuroni) din creier.

Benzodiazepine

Benzodiazepinele (numite uneori tranchilizante minore și somnifere) sunt o clasă de medicamente prescrise în mod obișnuit pe termen scurt pentru a ajuta oamenii să facă față stărilor de anxietate. Benzodiazepinele promovează relaxarea și reduc tensiunea, dar nu sunt recomandate pentru utilizare pe termen lung, deoarece pot reduce vigilența, pot afecta coordonarea și pot crea dependență. Ele pot fi utile pentru o perioadă scurtă de timp (două sau trei săptămâni) sau dacă sunt utilizate intermitent ca parte a unui plan amplu de tratament, dar nu ca prim sau singur tratament.

 

Tratamentele adjuvante

Tratamentele adjuvante pot include orice fel de activitate care să ajute la centrarea pe prezent și eliminarea simptomelor de anxietate. Dintre acestea s-au dovedit extrem de eficiente meditația și activitățile care presupun mișcări fizice (dansul, art-terapia, yoga). Tot aici pot fi incluse și exercițiile de imaginație sau meditațiile ghidate, cu concentrare pe respirație, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente în combaterea simptomelor survenite în urma anxietății.

 

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Esența feminității
Esența feminității