Traumele din copilărie sunt cauza multor emoții negative pe care le avem ca adulți, cum ar fi nervozitatea, frustrarea sau sentimentul de umilință.
Există cinci răni ale copilăriei: trădare, abandon, umilire, respingere și nedreptate. Acestea se reactivează de fiecare dacă când trecem prin situații similare.
Orice situație neplăcută sau pe care copilul o percepe ca fiind neplăcută ne poate provoca o traumă în copilărie.
Orice experiență neplăcută poate fi traumatizantă, în funcție de sensibilitatea și emotivitatea subiectului (copilului), dar și în funcție de intensitatea episodului traumatic, spune Sorin Lucaci, psiholog și lector la Fundația Calea Victoriei.
Chiar dacă uităm experiențele care ne-au traumatizat, atunci „când sunt apăsate anumite butoane, rana emoțională iese la suprafață din subconștient”, spune psihologul.
În plus, dacă emoțiile pe care le ai la maturitate îți afectează negativ viața sau dacă nu reușești să ai relații bune și sănătoase cu cei din jur, ar putea fi de vină traumele din copilărie. În acest caz, ar trebui să ceri sfatul specialistului.
Primul pas pentru rezolvarea efectelor acestor traume este conștientizarea emoției, pentru că a gestiona emoțiile negative înseamnă a le recunoaște, a le numi, accepta și transforma.
De asemenea, anxietatea, frica exagerată, care poate să devină o problemă în viața personală și în cea profesională poate avea ca rădăcini tot traumele din copilărie. Una dintre principalele afecțiuni ale omului modern, anxietatea, poate fi gestionată însă cu ajutorul tehnicilor pe care le poți învăța în terapie.
Așadar, dacă traumele din copilărie și-au lăsat amprenta asupra vieții tale ca adult, solicită ajutorul unui terapeut, care te poate ajuta să depășești acest obstacol.