Sau cum să te vindeci de traumele din copilărie cu ajutorul unui proces de redescoperire sub bagheta unui psiholog cu experienţă.
Dr. Menis Yousry a înţeles cum putem să nu ne mai repetăm greşelile, cum ne putem vindeca trecutul prin fiecare relaţie şi cum ne putem descoperi măştile pe care singuri ni le punem.
Iar eu am avut şansa să vorbesc cu el faţă în faţă.
CSÎD: Cum aţi descrie acest proces?
Dr. Menis Yousry: Este un mod de a ne reîntâlni cu noi, fără traume şi de a ne oferi o idee legată de cine credem că suntem. De-a lungul anilor, acumularea acestor experienţe dificile ne-a dat o imagine deformată care ne face să nu avem încredere în noi. Esenţa muncii mele este de a găsi o manieră extrem de blândă de a arăta oamenilor care le este esenţa, de fapt. Şi acesta este un proces, nu o metodă, pentru că nu cred în afirmaţii de genul: “trebuie să faci asta ca să obţii asta”. Încă din prima zi a seminarului le spun oamenilor să înlocuiască cuvântul “problemă” cu cuvântul “feedback”. Pentru că atunci când întâmpinăm o problemă, este un feedback că ceva nu merge, că e cazul să schimbăm direcţia. Şi cu cât se repetă mai des problemele, cu atât ar trebui să înţelegem că e nevoie să facem ceva diferit. Însă, noi, ca oameni, nu facem ceva diferit, pentru că suntem programaţi să facem lucrul în acel fel. Ce încerc eu să fac este să le arăt oamenilor că pot privi în mod diferit viaţa şi, făcând asta, le va permite să acţioneze diferit. Însă peste 90% dintre noi nu pot face o schimbare, pentru că în subconştientul nostru există anumite programe pe care nu le putem schimba conştient. Avem probleme nerezolvate în trecut în jurul cărora gravităm. Trăim în umbra trecutului, ne tot întoarcem acolo, dar nu ştim de ce. Am vrea să vindecăm, să facem curăţenie, dar nu suntem în stare.
CSÎD: Ce faceţi efectiv la seminar?
Dr. Menis Yousry: Provoc problemele nerezolvate şi, pentru că am lucrat cu aproape un milion de oameni din toată lumea, pot vedea rapid în ochii lor sau în paloarea tenului lor ce simt. Şi lucrez cu acestea în seminar. Nu mă bazez deloc pe cuvinte. Mă bazez mult pe trupul lor, pe contact, pe sentiment, pe ochi, chiar şi culoarea pielii se schimbă fără ca ei să observe măcar. Deoarece emoţiile sunt în emisfera dreaptă care este conectată la sistemul nostru nervos ce controlează modul în care ne mişcăm, în care vorbim, totul se conectează cu memoria noastră. Oamenii sunt ca o carte deschisă, nu pot ascunde nimic. Şi încerc să fac exerciţii create pentru a împinge oamenii până la limite când încep să se protejeze sau devin vulnerabili
CSÎD: Relaţiile sunt oportunităţi de vindecare?
Dr. Menis Yousry: Toată viaţa noastră este despre relaţii. Problemele cauzate de relaţii vor fi vindecate de relaţii. Oamenii pe care îi întâlnim în viaţă sunt exemple perfect similare cu oamenii din trecutul nostru, copii fidele. Cum de se întâmplă asta este pentru mine un mister. Cred că o parte din creierul nostru are o energie, o vibraţie şi se potriveşte cu aceşti oameni. Noi îi atragem şi ei ne atrag pe noi. Ca şi cum te-ai uita în mulţime şi alegi o persoană, iar dacă te duci la ea va semăna cu cineva din trecutul tău. Am avut o pacientă la un seminar al cărui tată se spânzurase. Apoi s-a îndrăgostit de o persoană al cărei tată se spânzurase, de asemenea. Traumele se conectează. Unul dintre părinţii mei m-a părăsit în copilărie. Fosta mea soţie trecuse prin aceeaşi experienţă. Cred că faptul că oamenii se găsesc este un lucru pozitiv. Ne întâlnim pentru a ne vindeca unii pe alţii însă nu o facem pentru că nu suntem capabili.
CSÎD: Care este rolule măştilor şi jocurilor?
Dr. Menis Yousry: Oamenii trebuie să-şi înţeleagă masca pe care o poartă. În al doilea rând, să accepte cu umilinţă că această mască nu funcţionează. Oamenii îşi cunosc jocul, însă nu sunt dispuşi să accepte că jocul, de fapt, e greşit. Ei cred că este în regulă. Dacă avem curajul să aflăm care este masca noastră, să acceptăm că nu funcţionează, apoi se va produce transformarea. Dacă vreţi, puteţi folosi formula “cunoaşte-ţi jocul, acceptă că nu funcţionează”. Eu folosesc autoobservaţia. Este foarte puternică. Dacă îţi conştientizezi aceste procese, când o altă persoană te activează vei putea vedea care parte din tine răspunde, tu sau jocul tău. De exemplu, eu am o problemă legată de abandon, ca mulţi alţii. Şi atunci când partenerul meu este nervos, eu devin foarte blând cu el, iar el se enervează şi mai tare deoarece ştie că nu sunt eu cu adevărat, ci doar teama de a nu fi abandonat. Însă cel mai bine pentru mine este să-mi calmez partenerul când este nervos, nu să fiu prea bun sau să fug, să evadez sau să mă enervez pentru că aceasta îmi va dăuna strategiei.
Despre creatorul Essence
Dr. Menis Yousry a creat seminariile de dezvoltare personală Essence după o experienţă de peste 15 ani ca Supervizor al Sistemului Naţional de Sănătate al Marii Britanii, Psiholog şi Psihoterapeut Sistemic de Familie, timp în care a lucrat cu foarte mulţi oameni. În ultimii 20 de ani, Dr. Yousry a condus şi facilitat personal procesul Essence în peste 16 locaţii din Europa, SUA, America Latină şi Orientul Mijlociu. Adeptul motto-ului “Let it go, let it be, let it in”, Dr Menis crede că nu poţi inspira fără să expiri. Deci, pentru a putea primi ceva nou, e nevoie de o curăţenie generală. Şi, odată ce oamenii îşi descoperă masca pe care o poartă, pot ajunge mai uşor la esenţa fiinţei lor.