Tulburarea de personalitate multiplă sau de identitate disociativă apare atunci când un individ are două sau mai multe personalități sau identități distincte. Cel mai adesea, persoanele cu această tulburare au o personalitate principală, care poate fi pasivă, dependentă și deprimată.
În general, sindromul de tulburare de identitate disociativă este întâlnit în: schizofrenie, isterie, stări maniacale, psihoza alcoolică.
Cele mai frecvente simptome care apar la adulți sunt reprezentate de:
Și se manifestă prin:
În cazul fiecărui pacient, reperele clinice pot varia desigur, în funcție de cât de grav a fost afectat, de la MINIM și până la SEVER.
*Majoritatea persoanelor cu TID au raportat abuzuri sexuale în copilărie, avertizează medicii.
Pacienții sunt diagnosticați de către medicul specialist utilizând criteriile de diagnostic din Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mentale.
Ulterior, aceștia sunt îndrumați către un specialist în domeniul sănătății mintale.
(!) Odată ce o persoană este diagnosticată corect, tratamentul este esențial pentru un trai normal.
Tulburarea de identitate disociativă este, cel mai adesea, tratată prin terapie și medicație. Terapia își va avea focusul pe:
Cercetările au constatat o îmbunătățire a simptomelor la pacienții cu tulburare de identitate disociativă care au primit acest tratament.
Sub tratament adecvat, pacienții cu tulburare de identitate disociativă pot observă îmbunătățiri semnificative ale calității vieții, dar și reducerea celorlalte probleme de sănătate mintală.
Citește și: Tulburarea delirantă, provocată de stres și izolare socială