Valeria Vîrlan: ”Stresul este rețeta sigură pentru falimentul energetic și biologic al omului”

Probabil nu este zi în care să nu invocăm stresul pentru stările prin care trecem. Ei bine, oamenii care trăiesc ani de zile la rând în stres permanent pot suferi probleme de sănătate.
  • Publicat:
Valeria Vîrlan: ”Stresul este rețeta sigură pentru falimentul energetic și biologic al omului”
Valeria Vîrlan, psiholog și psihoterapeut. Foto arhiva personală

Stresul permanent poate fi dat de o familie disfuncțională, o relație toxică cu propria persoană, un job la care nu te simți apreciat sau care nu te lasă să respiri la propriu, traumele, rănile nevindecate, pandemia pun sare pe… stres. Ei bine, supus la stres mental ani de zile corpul manifestă și la nivel fizic și la nivel psihic semne ale somatizării. Despre efectele stresului în corp vorbește Valeria Vîrlan, psiholog, psihoterapeut integrativ acreditat european, coach de feminitate.

 

Stresul ca mod de viață, în ani, apasă butoane genetice care declanșează diversele boli, îl îmbătrânește prematur și îl seacă de energie vitală. Ce înseamnă că suntem stresați? Înseamnă că ne trăim viața sub semnul pericolului, care cel mai adesea este unul imaginar, bazat pe o percepție distorsionată a realității.

Multe persoane experimentează stresul fix din clipa în care se trezesc

Îmi amintesc că în perioada când lucram ca director de marketing în corporații (și câțiva ani după ce am renunțat la acel stil de viață și am apucat pe alt drum), îmi era aproape imposibil să mă relaxez. Iar dimineața mă trezeam cu un sentiment acut de vinovăție și neliniște, ca și cum mi-aș fi spus mie însămi că am pierdut timpul dormind, în timp ce sunt atât de multe lucruri de făcut… Au trecut de atunci ani și în procesul meu am învățat să mă relaxez, să valorizez repaosul și timpul cu mine însămi, să îmbrățișez fiecare fațetă a mea, chiar și atunci când mă simt un pic leneșă și îmi iau mai mult timp de zăbovit în pat într-o dimineață…

În stare de stres permanent se consumă energie vitală

Orice organism atunci când se află în pericol (real sau imaginar) face uz de toate resursele din dotare pentru a asigura supraviețuirea sistemului biologic. În situațiile de stres, ajungem astfel să consumăm mult mai multă energie vitală decât avem la dispoziție, pt a face față „pericolului”, oricare ar fi acesta.

La ce poate duce prea mult stres prea mult timp

Ceea ce multă lume nu știe este că, așa cum dezvoltăm dependențe de substanțe, tot la fel ajungem sa dezvoltam dependență de stres, mai exact de biochimia stresului, atunci când oferim corpului vreme îndelungată această chimie otrăvitoare.

Oamenii devin dependenți de adrenalină și cortizol și își folosesc credințele și problemele din viața lor pentru a justifica asta. Înțelepții orientali atrăgeau atenția, încă de acum mii de ani, la balanța acumulării de energie versus consumul energetic. Ce înseamnă asta?

Când ne îngrijorăm pt viitor, când neglijăm necesitățile corpului sau ale sufletului, când urâm, invidiem, etc., când suntem dependenți de acțiune, simțind constatat inacțiunea ca un pericol, consumăm cantități enorme de energie vitală. Toate resursele energetice și emoționale sunt angajate în supraviețuirea împotriva „pericolului”. Ne aflăm în reactivitate, trăind mare parte din timp în creierul arhaic, reptilian, acționăm tot mai mult, uneori haotic, fiind nemulțumiți constant de tot și toate.

Cum să scăpăm de stresul nenecesar?

Dimpotrivă, atunci când facem lucruri care ne plac, când suntem în preajma oamenilor dragi, sau în locuri unde ne simțim bine, când medităm, când ne relaxăm, acumulăm energie asemeni unui telefon pus la încărcat. Devenim mai creativi, identificăm noi oportunități de dezvoltare și împlinire personală și acționăm coerent în direcția lor.

A ne schimba starea ajută nu numai la decuplarea de un tipar inconștient deosebit de nociv, dar ne restituie puterea personală și asupra însăși vieții noastre. Mai mult decât atât, facilitează mutarea noastră pe o alta frecvență energetică, de unde putem atrage în viața noastră oameni și situații favorabile care ne ajuta să experimentăm mai multe motive de bucurie și plinătate.

Tu cum te încarci cu energie? Și când ți-ai dat voie ultima dată să te relaxezi complet?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult