Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut cu experiență în lucrul cu familiile dar și cu persoanele ce au dificultăți la locul de muncă explică tiparele comportamentale umane. ”Alfred Adler povestește despre stilul vieții unei persoane și prin prisma unor trasături de personalitate. A descris patru posibile ” tipare ” : tipul conducătorului, tipul obținătorului, tipul evitantului și tipul utilului social”. Tu în care te regăsești?
Mai târziu, dr. Harold Mosak ( fondator Adler University) a continuat aceasta tipologie și a diversificat-o, descriind și alte tipuri, precum:
Iată cum ar putea fi descrise tipare umane precum: obțiunătorul, controlorul, conducătorul.
Obținătorul este cel care, adesea neconștient, manipulează viața și-i manipulează pe alții, punându-i activ sau pasiv în serviciul lui. Adesea, obținătorii consideră viața nedreaptă, pentru că nu le oferă ceea ce cred ei că li se cuvine. Obținătorul este descris ca fiind exploatator, manipulator, intimidant, dar și șarmant. E cel care poate face crize de nervi, mai ales la locul de muncă, pentru a -și atinge scopul.
Controlorul este cel care dorește să-i ” țină în lesă” pe ceilalți sau să controleze viața, ori vrea să se asigure că nu va fi controlat. Acestor oameni le displac surprizele, își inhibă spontaneitatea și își ascund sentimentele, pentru ca asta i-ar putea face să mai piardă din control. Ei compensează apelând la intelectualizarea discuțiilor, la nevoia de a avea dreptate, de a fi ordine și disciplină. Controlorii care au interes social pot fi foarte buni în funcții de conducere pentru că sunt organizați, corecți, sistematici, eficienți, punctuali.
Conducătorii sunt activi, agresivi, sunt indivizii care se forțează să fie mereu primii, în top, sau în centru. Conducătorii /vor mereu să câștige, iar atunci când nu câștigă susțin că au fost păcăliți, înșelați. Conducătorii trebuie să facă lucrurile în felul lor și cred că puterea e importantă în orice relație ar avea. Cu toate acestea, ei simt nevoia să facă pe plac oamenilor, tocmai pentru a câștigă aprecierea lor. Sunt atât de dedicați scopurilor propuse, încât nu-și permit să se odihnească. Ei vor să aibă și adesea trăiesc o frică profundă că nu au nimic. Conducătorii care au interes social pot fi foarte buni în a-i ajuta pe alții să obțină, să fie eficienți, să rezolve probleme.
Consultant de specialitate: Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut