Unul dintre momentele cele mai stresante din viaţă este reprezentat de schimbarea locului de muncă. Psihoterapeutul Corina Cerchez ne dă câteva sfaturi despre cum putem îmbrăţişa noua situaţie de viaţă.
Fie că alţii sau diverse situaţii au determinat schimbarea, fie că nu te mai regăseşti în ceea ce faci, schimbarea locului de muncă produce anxietate. Mai ales că până acum câteva decenii în România se obişnuia să se iasă la pensie de la primul loc de muncă.
CSÎD: Să schimbi locul de muncă reprezintă un pas important. Cum scoatem la lumină partea plină a paharului?
Psihoterapeut Corina Cerchez: Cheia este la noi. Schimbarea este, poate, singura constantă din vieţile noastre, cursul firesc al vieţii ne trimite dintr-o etapă în alta, dar noi suntem aceia care putem decide cum să arate, cum să se desfăşoare, pentru noi înşine, un astfel de proces.
CSÎD: Sunt persoane care intră în depresie atunci când trebuie să schimbe locul de muncă! Ce este de făcut?
Psihoterapeut Corina Cerchez: Schimbările sunt fireşti în viaţa oricăruia dintre noi, presupun o stare de tranziţie care poate genera confuzie, nehotărâre, singurătate, întrebări, temeri. Toate acestea sunt normale atâta timp cât nu devin copleşitoare şi nu influenţează negativ procesul decizional şi/sau evoluţia noastră ulterioară. Dacă avem de făcut un astfel de pas şi ne împiedicăm, nu putem merge mai departe, ar fi util să apelăm la ajutor specializat.
CSÎD: Cum ne putem pune ordine în idei şi trecem la acţiune?
Psihoterapeut Corina Cerchez: Am putea concepe un set de întrebări la care să răspundem sincer. Întrebările şi răspunsurile ar putea suna aşa:
Î: De ce vreau să-mi schimb profesia?
R: Pentru că nu mă regăsesc deloc în ceea ce fac, a devenit o adevărată corvoadă. Să merg la serviciu îmi creează un stres foarte mare şi permanent. Îmi este groază să mai fac asta. Vreau să fac altceva, ceva ce îmi place.
Î: Vreau să fac altceva pentru că eu îmi doresc asta?
R: Da. Ceea ce am făcut până acum a fost pentru că părinţii mei şi-au dorit să urmez medicina şi să devin medic.
Î: Ce e necesar să fac ca să schimb profesia?
R: Să identific ce anume îmi doresc să fac, ce mi-ar plăcea să fac, să mă întorc la pasiunile mele şi să urmez nişte cursuri, studii, care să îmi permită să profesez în domeniul respectiv. Va fi necesar să investesc timp, bani, disponibilitatea de a învăţa din nou.
Î: Ce beneficii mi-ar aduce să am un job care îmi place cu adevărat?
R: Satisfacţie interioară, realizări, entuziasm, plăcerea de a merge la serviciu, bani, mult mai mult echilibru.
Î: Dezavantaje, opţiuni?
R: Mă dezavantajează faptul că a schimba profesia va necesita timp, iar când voi începe să profesez nu voi câştiga neapărat suficient de bine. Pot, câtă vreme mai practic profesia actuală, să economisesc nişte bani care să acopere durata de timp necesară parcurgerii cursurilor/studiilor sau pot profesa, în paralel, până la finalizarea acestora.
Desigur, toate cele enunţate mai sus, reprezintă doar nişte mici puncte de plecare, e nevoie de o analiză detaliată a întregului context, iar dacă la final, răspunsul este că în continuare îmi doresc să fac schimbarea respectivă, atunci decizia va fi una mult mai asumată şi, implicit, pasul pe care îl voi face în direcţia respectivă mult mai puţin consumator la nivel emoţional/psihic.
Corina Cerchez – Psiholog, Psihoterapeut, Trainer – Formator