Zece secrete ale vietii lungi

Optimismul poate prelungi viata chiar si cu o de­cada.
  • Publicat:
Zece secrete ale vietii lungi
Zece secrete ale vietii lungi

Sunt invidioasa pe varstele din 3 cifre ale multora dintre personajele biblice. Sa nu-ntelegeti mi-as dori sa ating 600 si ceva de ani ca unii dintre urmasii lui Adam, dar sa traiesc mult si bine as vrea. Sa va spun ce trebuie facut:

In Marea Britanie, a aparut recent o carte botezata „100 de modalitati sa ajungi la 100 de ani”, scrisa de doctorul Roger Henderson. Tentanta provocarea! Ea a fost lansata de expertul care a adunat la un loc numeroase studii, dedicate prevenirii imbatranirii premature si prelungirii vietii.

1. Cei care vad partea plina se uita la ea mai multa vreme. Optimismul poate prelungi viata chiar si cu o de­cada. O cercetare olandeza sustine ca per­soanele care priveau cu incredere la viitor aveau cu 55% mai putine riscuri de a muri devreme din cauze diverse si un risc cu 23% mai scazut de a face boli cardiace.

2. Super-puterile nucilor si alunelor. Da, au multe calorii, da, trebuie consumate cu moderatie si da, fac adevarate minuni. De pilda, o mana de nuci braziliene consumata zilnic poate reduce cu pana la 50% riscurile de a face 8 tipuri de cancer.

3. Pana cand moartea, tarziu, ne va desparti. Cercetatorii de la Universitatea Warwick au descoperit ca oamenii casatoriti traiesc, in medie, cu 3 ani mai mult decat cei singuri. „Exista o presiune pozitiva in cuplurile pe termen lung de a avea diete sanatoase si a face mai multa miscare”, explica dr. Henderson.

4. Cafeaua amara face viata mai „dulce”. Reducerea numarului de calorii cu o treime ne poate ajuta sa ne prelungim viata cu o treime. Asa spun cei de la Institutul National al Imbatranirii din America.

Iar cei de la Asociatia Consumatorilor au descoperit ca bauturile cu lapte reprezinta aproximativ 25% din caloriile consumate de o persoana. Asadar, doar inlocuind caffe latte-le de dimineata – care are in jur de 380 de calorii – cu un espresso – cu numai 15 – putem taia mult din surplus.

5. Unde comunicare nu e, nici longevitate nu e. Cuplurile care tin in ele furia si supararile prezinta riscuri de a muri chiar si cu 6 ani mai devreme decat partenerii care discuta despre problemele peste care dau.

Reiese dintr-un studiu al Universitatii din Michigan. Oamenii care se cearta rar au un nivel mare de stres si o presiune sangvina foarte mare.

6. Tinerete fara batranete si viata sexuala fara de moarte. Intr-un studiu care a durat 10 ani si care a fost facut la Universitatea din Bristol, s-a descoperit ca rata mortalitatii este de 50% mai scazuta in cazul oamenilor care au frecvent orgasm.

Prin „frecvent” intelegeti de cel putin 2 ori pe saptamana. „Orgasmul creste nivelul unui anumit hormon care stimuleaza metabolismul. In plus, ajuta si la combaterea a 3 radicali care pot duce la cancer si la boli de inima”, a explicat autorul cercetarii, profesorul George Davey-Smith.

7. Inscrieti-va la cursuri de golf. Un studiu pus la cale de suedezi a ajuns la concluzia ca persoanele care practica acest sport prezinta riscuri cu 40% mai mici de a muri la orice varsta. Cu alte cuvinte, isi adauga 5 ani la viata fata de ceilalti.

8Faceti ceva si pentru ceilalti. Starea de bine pe care o veti avea va va ajuta ani si ani. De exemplu, cei care „coc” studii la Universitatea din Calgary au aflat ca rata mortalitatii a scazut cu un uimitor 30% in cazul celor care au participat la munca voluntara.

9. O-la-la, ce bine face muzica… Refrenul unui studiu realizat la Universitatea Newcastle suna asa: persoanele care obisnuiesc sa cante isi pot adauga chiar si 4 ani la viata. Cantatul ajuta in vindecarea diferitelor afectiuni, de la depresie si stres la astm. Explicatia sta in imbunatatirea starii anumitor muschi si a capacitatii plamanilor.

10. Nu va feriti de usturoi! Specialistii de la o universitate din Liverpool spun ca daca mancam un singur catel de usturoi pe zi, ne scadem nivelurile de radicali liberi care pot duce la maladii, cu pana la 48%. Iar acest lucru ne reduce riscul de cancer, de artrita, de probleme cu imunitatea si colesterolul.

Foto: SHUTTERSTOCK
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult