De la subtil la surprinzător – oamenii de ştiinţă au analizat forţele care stau la baza atracţiei.
Dacă părinţii tăi aveau în jur de 30 de ani când te-ai născut, este foarte posibil să te simţi atrasă de bărbaţi mai maturi decât dacă ai avea părinţi mai tineri, arată un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Saint Andrews din Scoţia. Mai exact, subiecţii care aveau părinţi de peste 30 de ani erau mai atraşi sexual de persoanele mai în vârstă, spre deosebire de cei cu părinţi de 20 de ani, care consideră atractive persoanele mai tinere. Acest lucru este valabil atât la femei, cât şi la barbaţi (la aceştia numai vârsta mamei, nu şi cea a tatălui a influenţat atracţia faţă de femei mai în vârstă!).
Inelul închis la culoare din jurul irisului care accentuează albul globului ocular intră în categoria elementelor ignorate, dar care nu trece neobservat. Mai mult, contribuie decisiv la cât de atractivă eşti. Într-un studiu realizat la Universitatea din California, participanţii au fost rugaţi să desemneze ce feţe sunt mai sexy. Imaginile erau identice, singura diferenţă fiind la ochi, unii dintre ei având acel inel mult mai închis la culoare. Rezultatul? Majoritatea subiecţilor au considerat atractive persoanele care aveau marginea irisului accentuată. Cea mai probabilă explicaţie ar putea fi legată de faptul că un iris bine acentuat este un semnal al tinereţii şi sănătaţii – calităţi cruciale atunci când îţi alegi un partener.
Acest element este mai proeminent când o persoană are în jur de 20 de ani, iar pe măsură ce înaintează în vârstă se estompează şi chiar dispare. De asemenea, în cadrul studiului s-a demonstrat că dacă te uiţi în ochii unei persoane, pentru mai mult de o oră, vei incepe să te simţi atras de acea persoană.
Femeile sunt mai pretenţioase decât bărbaţii, nu-i aşa? Nimic mai greşit! Un studiu de la Universitatea Northwestern arată că în momentul în care bărbaţii au rămas la masă, iar femeile i-au abordat standardele acestora au scăzut. Studiul care a analizat comportamentul în timpul speed datinguluişi a arătat că indiferent de gen, persoana care face prima mişcare este mai puţin pretenţioasă decât cealaltă. În momentul în care facem eforturi înseamnă că suntem mai atraşi de o persoană decât ne abordează ea mai întâi.
Androstadienone, o substanţă chimică găsită în transpiraţia bărbaţilor determină excitaţia sexuală şi o stare de spirit pozitivă. Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au descoperit ca un produs chimic găsit în transpiraţia bărbaţilor ridică nivelul de cortizol, iar femeile se simt mai atrase de aceşti bărbaţi. După 15 minute, starea de spirit a femeilor s-a îmbunătăţit, la fel şi tensiunea arterială, ritmul cardiac şi rata de respiraţie.
Care sunt formele pe care le preferă un bărbat poate depinde de diferite situaţii sau de un moment anume, au descoperit cercetătorii Martin Tovee şi Viren Swami. Cei doi s-au oprit într-un campus şi au cerut părerea mai multor bărbaţi despre formele femeilor. În timp ce majoritatea preferau femeile cu o greutate normală, celor care le era foame erau mai atraşi de femeile cu forme decât cei care deja mâncaseră.
Acelaşi scenariu s-a repetat în momentul în care bărbaţii se aflau într-o situaţie stresantă. Spre deosebire de cei mai relaxaţi şi mai calmi, aceşti subiecţi a ales femei cu forme, unele dintre ele chiar mai plinuţe. În concluzie: dacă unui bărbat îi este foame sau trece printr-o perioadă stresantă va prefera femeile cu forme – care s-ar putea să-i evoce ideea de putere, control şi independenţă.
Într-o singură oră într-un local pentru persoane singure, o femeie absolut obişnuită pot fi abordată şi 4 bărbaţi, a descoperit Monica Moore într-un studiu desfăşurat la Universitatea din Missouri. Ce era deosebit la aceste femei? Mai mult de 35 de gesturi pe care săvârşeau cu încredere: zâmbeau având sprâncele ridicate, îşi atingeau gâtul, sau părul şi priveau în stânga şi în dreapta.
Pe de altă parte, Moore a observat că o femeie foarte frumoasă care stătea deoparte şi nu acţiona era mult mai greu de abordat. Concluzia cercetătorilor? Numai în momentul în care limbajul trupului unei femei exprimă interesul, un bărbat se simte confortabil să facă o mişcare.
O femeie care poartă culoarea roşu are şanse mai mari de a fi invitată în oraş – iar partenerul este dispus să cheltuie mai mulţi bani pe cină – potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Rochester. Explicaţia este simplă – femeile îmbrăcate în roşu sunt percepute ca fiind mai receptive sexual datprită culorii asociate cu fertilitatea.
Mai mult, cercetătorii au arătat că femeile singure care postau fotografii pe site-uri de socializare în care purtau haine în culori precum purpuriu, fuchsia şi alte nuanţe de roşu – chiar şi un simplu tricou – erau de două ori mai interesate de sex ocazional decât cele care purtau orice altă culoare. Pentru bărbaţi, culoarea roşie este asociată cu aristocraţia sau o clasă superioară. Simplul fapt că porţi culoarea roşu ar putea declanşa un cerc vicios: te încurajează să te comporţi mai sexy tocmai pentru că ne aşteptăm ca persoanele din jur să creadă că eşti mai atrăgătoare (în cazul femeilor) sau mai sigur pe sine (în cazul bărbaţilor).
De ce suntem înclinate să alegem în anumit parfum? Cercetătorii de la Max Planck Institut din Germania, au făcut o descoperire interesantă: alege sistemul nostru imunitar. Acest sistem este important nu doar în alegerea parfumului, ci şi a partenerului de viaţă. S-a demonstrat că femeile, dar şi bărbaţii au tendinţa să aleagă un partener care are un miros asemanător. Astfel, cele mai multe persoane aleg parfumul compatibil cu propriul sistem imunitar. Asta înseamnă că anumite arome ni se potrivesc mai mult şi că, în mod intuitiv, ştim ce parfum preferăm.
Iată încă o supriză olfactivă: usturoiul te-ar putea ajuta să ai un miros mai atrăgător. Cercetătorii din Cehia au cerut subiecţilor să mănânce îngheţată cu usturoi în fiecare zi timp de o săptămână. Usturoiul conţine antioxidanţi şi ajută la funcţionarea metabolismului, ceea ce ne poate imbunătăţi mirosul corpului, susţin cercetătorii cehi.
Anticoncepţionalele sunt foarte folositoare, dar câteodatp pot duce la alegeri romantice nu tocmai bune. Un studiu al cercetătorilor britanici arată că femeile care luau anticoncepţionale în momentul în care şi-au cunoscut partenerul aveau şanse mai mari să aibă o relaţie nesatisfăcătoare şi să se gîndească la o aventură. În plus, hormonii din anticoncepţionale au influenţat femeile să se simtă atrase de bărbaţii cu trăsături foarte masculine. Într-un studiu anterior, s-a arătat că anticoncepţionalele afectează şi preferinţele femeilor în ceea ce priveşte mirosul corpului partenerului.
Fie că este conştientă sau nu, tonul vocii urcă la femei în momentele în care flitează, arată un studiu condus la Universitatea McMaster din Canada. Bărbaţii au tendinţa de a prefera femeile cu voci cu tonalităţi înalte, care sunt asociate cu niveluri ridicate de estrogen, iar femeile tind să aprecieze bărbaţii cu voci adânci, care sunt asociate cu concentraţii mari de testosteron.