Relațiile sunt o muncă grea și deseori par să fie un risc, mai ales pentru că majoritatea dintre noi am avut experiențe neplăcute în relații și am suferit dezamăgiri pe drumul nostru către a găsi acel suflet pereche ca-n povești. Și, la un moment dat, aceste experiențe din trecut te pot face să te întrebi, „Sunt pregătită pentru o relație?” Deși este perfect natural să tânjești după o relație de durată, există câteva indicii clare care anunță dacă ești sau NU pregătită pentru o relație, iar dacă le ignori, singură te arunci într-un nou eșec.
Poate ai fost rănită destul de tare într-o relație trecută care nu a mers bine și acum te simți puțin neliniștită să te deschizi față de cineva, chiar și atunci când toate semnele indică asta. Poate că pur și simplu simți că acum nu ești pregătită să te „așezi la casa ta”. Oricare ar fi motivul, dacă nu vrei să faci asta, atunci nu o face și acceptă acest lucru cu încredere, fără să te mai gândești „ce zice lumea”. Important este să fii sincer cu tine însuți și cu ceilalți. Și dacă te învinovățești pentru oportunitățile ratate în dragoste, dar nu poți scăpa de teamă, merită cu siguranță să explorezi acest lucru în terapie.
Este o diferență între a avea deja o mentalitate matură (adică este un mod de viață) și dezvoltarea personală, emoțională sau orientată către carieră, fiind un obiectiv aspirațional la care abia începi să te concentrezi. În cel de-al doilea scenariu, complexitatea unei relații poate părea copleșitoare sau distrasă.
Dacă tu sau cineva apropiat ție a sugerat sau a spus că poate e cazul să ai mai pui STOP dating-urilor, atunci ar putea fi timpul să pui pauză suficient de mult pentru a te întreba de ce ai prins acest microb al „întâlnirilor în serie.” În unele cazuri, s-ar putea să ai nevoie de ajutorul unui terapeut care să te ajute să vezi imaginea de ansamblu, dar este totuși un comportament demn de investigat și un semn clar că s-ar putea să nu fii pregătită pentru o relație până când nu ești într-un loc în care să poți avansa într-un ritm mai sănătos.
Pentru a fi clar, o relație nu este sfârșitul independenței (sau cel puțin nu ar trebui să fie). Totuși, relațiile necesită mult compromis, timp și atenție. Din acest motiv, dacă vrei să experimentezi independența completă pentru mai mult timp sau mai profund, fii conștient de acest lucru și acceptă-l. Pe scurt, dacă independența totală este ceva la care ții foarte mult în acest moment, probabil că nu ești pregătită pentru o relație și incursiunile tale în angajamente pe termen lung ar putea eșua din cauza resentimentelor.
Fie că ai avut tu această senzație sau cei apropiați ridică sprâncene și ceva din evaluarea lor îți rămâne în minte, o relație grăbită este un semnal de alarmă care sugerează că fie momentul, fie persoana nu este potrivită. Tu și vinul bun nu sunteți atât de diferiți: timpul, calmul, mediul, pacea, grija, toate acestea creează un spațiu în care poți avea claritate și să te exprimi cu adevărat. Cu alte cuvinte, dacă ai îndoieli sau simți orice fel de anxietate în legătură cu ritmul în care avansează relația, încetinește, pentru că s-ar putea să ai dreptate.
Foto: envato