După cum știe orice persoană care a avut cel puțin o relație romantică, dezacordurile și luptele sunt inevitabile în relații. Când doi oameni petrec mult timp împreună, sunt nevoiți să nu fie de acord din când în când. Aceste neînțelegeri pot fi mari sau mici, variind de la ce să mănânce la cină până la certuri severe cu privire la educația copiilor.Iată cum poți obține, totuși, armonie în cuplu!
Simplul fapt că te cerți cu partenerul tău nu este un semn că există probleme reale în relația ta. De fapt, atunci când este tratată corect, cearta poate îmbunătăți relația. Dacă nu te cerți niciodată și nu vorbești niciodată despre problemele tale, nu le vei rezolva niciodată. Tratând conflictele în mod constructiv, poți obține o mai bună înțelegere a partenerului și poți ajunge la o soluție care să funcționeze pentru amândoi. Pe de altă parte, este de asemenea posibil ca anumite conflicte să escaladeze și să creeze multă tensiune, fără însă a rezolva situația. Iată cum puteți îmbunătăți șansele unei soluționări reușite a conflictelor din relația de cuplu – 6 sfaturi susținute de cercetători:
Fii direct!
Uneori oamenii nu aleg pur și simplu să declare în mod clar ceea ce îi deranjează, apelând în schimb la modalități indirecte de a-și exprima nemulțumirea. Un partener poate vorbi cu celălalt într-un mod condescendent și implică ostilitate subiacentă. Alteori, partenerii pot vorbi și își pot declara nemulțumirile la modul general, fără însă a aborda cu adevărat o problemă. Alegeți să fiți direcți în exprimări, pentru că doar așa puteți da de cap adevăratei probleme și puteți găsi în cele din urmă o soluție, împreună.
Vorbește despre cum te simți fără să dai vina pe partenerul tău
Declarațiile care atacă direct caracterul partenerului tău pot fi deosebit de dăunătoare unei relații. Dacă un bărbat frustrat de gelozia iubitei sale spune: „Ești total irațională!” el o invită să devină defensivă, iar acest lucru poate închide conversația ulterioară. Abordează subiectul prin prisma sentimentelor tale: „Eu mă simt în x mod atunci când tu îmi spui x lucru sau faci x lucru și mi-aș dori să…”. Astfel poți obține armonie în cuplu.
Nu spune niciodată „niciodată” (sau „întotdeauna”)
Când abordezi o problemă, ar trebui să eviți generalizările despre partenerul tău. Afirmații precum „Nu ajungi niciodată casă la timp” sau „Te uiți mereu la telefonul mobil” îți vor face partenerul defensiv. În loc să provoace o discuție despre modul în care partenerul ar putea fi mai atent, această strategie cel mai probabil îl va determina pe partener să înceapă să genereze contraexemple din toate momentele menționate de tine anterior. O astfel de conversație poate dura mult timp și cel mai probabil nu va avea o finalitate relevantă. Alege situații concrete și abordează-le direct.
Ascultă-ți partenerul cu adevărat
Poate fi foarte frustrant să simți că partenerul tău nu îți acordă atenție. Când îți întrerupi partenerul sau presupui că știi ce gândește, practic nu îi oferi șansa de a se exprima. Chiar dacă ai încredere că știți cum gândește sau știți ce va spune, s-ar putea să te înșeli, iar în cele din urmă partenerul tău va simți în continuare că nu îl asculți și nu îi dai importanță.
Abordează o perspectivă diferită
În plus față de a-l asculta pe partenerul tău, trebuie să adopți și perspectiva lui și să încerci să înțelegi de unde provin gândurile/ sentimentele sale. Cei care pot înțelege perspectiva partenerului lor sunt mai puțin susceptibili să se enerveze în timpul unei discuții de conflict și pot aduce armonie în cuplu.
Învață când este timpul pentru un time-out
Dacă observi că ai căzut în stări și pattern-uri negative și constatați că atât tu, cât și partenerul tău începeți să nu mai respectați sfaturile anterioare, ia în considerare posibilitatea de a vă opri din ceartă și a vă lua timp să stați separat și să meditați. Chiar și o scurtă pauză pentru câteva minute poate fi suficientă pentru a calma spiritele încinse.
Încercați să comunicați eficient atunci când întâmpinați dificultăți în relația de cuplu. Este foarte important să vă înțelegeți și respectați, iar comunicarea poate fi de cele mai multe ori adevărata cheie pentru armonie în cuplu!