Problemele financiare pot juca un rol simțitor în dinamica unei relații de cuplu. Un aspect mai puțin discutat, dar deosebit de important, este abuzul financiar, care poate avea un impact profund asupra partenerilor implicați.
Iată ce presupune acesta și care sunt principalele semnale la care trebuie să fii atentă!
Abuzul financiar se manifestă prin folosirea intenționată a surselor materiale proprii pentru a exercita control, putere și manipulare vis-a-vis de partenerul de cuplu.
Cu toate că nu este cel mai dezbătut tip de abuz, ba chiar mai mult, victima poate fi chiar blamată că „nu are o sursă de venit”, abuzul financiar reprezintă una dintre cele mai facile căi de a menține victima captivă într-o relație toxică și abuzivă.
Un partener toxic îl poate subjuga pe celălalt, limitându-i accesul la resursele comune și individuale. Acest lucru duce, negreșit, la dependență financiară și la incapacitatea de a lu decizii pentru sine.
Un partener toxic poate critica și discredita în mod constant deciziile materiale ale celuilalt partener, permițându-și, în același timp, cheltuieli nesăbuite sau chiar ținute în secret.
Un partener toxic poate ascunde intenționat informații cu privire la veniturle sale reale. Celălalt este izolat de informații și nu se poate implica sub nicio formă în luarea unor decizii comune din punct de vedere material.
Abuzul financiar poate duce la o deteriorare semnificativă a încrederii și comunicării în cadrul relației de cuplu.
Persoana abuzată se poate confrunta cu stresul permanent al controlului finanțelor și al incertitudinii.
Abuzul financiar poate duce la dependență financiară de partenerul toxic, dar și la izolare socială (din prisma rușinii). Mai mult, fără resurse proprii, persoana abuzată va părăsi extrem de greu acest cerc vicios.
Este esențial să discuți cu partenerul tău, dacă te confrunți cu o situație neplăcută și să stabilești limite clare.
Dacă abuzul financiar persistă în relația ta, caută sprijin în exterior (prieteni, familie, un terapeut sau un consilier financiar). Nu este o rușine.
Citește și: Banii în cuplu – la comun sau separat? Ne lămurește Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală