Care sunt cele mai eficiente metode de contracepție? Explică dr. Ioan Boleac

Indiferent ce metodă contraceptivă ai alege, întâi cere și urmează sfatul medicului ginecolog pentru a evita complicațiile și efectele adverse.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Care sunt cele mai eficiente metode de contracepție? Explică dr. Ioan Boleac
Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog, foto arhivă

Atunci când vine vorba despre o relație sănătoasă în cadrul unui cuplu, metodele de protecție împotriva sarcinilor nedorite și împotriva bolilor cu transmitere sexuală au un rol vital. Partenerii trebuie să vorbească deschis despre metodele contraceptive care li se potriviesc și care le conferă sentimentul de siguranță. Există foarte multe metode de protecție împotriva sarcinilor nedorite și acestea se pot adopta în funcție de vârsta și de etapele prin care trece un cuplu. Medicul ginecolog este cel care dă aprobarea și indicațiile pentru fiecare metodă în parte. Despre cele mai eficiente metode contraceptive am stat de vorbă cu medicul ginecolog Ioan Boleac.

 

CSÎD: Ce metode contraceptive sunt cotate ca fiind cele mai sigure?

Dr. Ioan Boleac: În rândul celor mai eficiente metode de contracepție se număra implantul hormonal, injecția contraceptivă, dispozitivul intrauterin (adica steriletul), fie că este vorba de cel clasic, cu cupru, sau de cel cu eliberare de hormoni, și metodele de sterilizare chirurgicală feminină sau masculină.

99% rata de succes în evitarea sarcinilor nedorite înregistrate la implant hormonal, injectia contraceptivă, sterilet și sterilizare

CSÎD: Cum s-ar traduce asta în statistici?

Dr. Ioan Boleac: Toate metodele enumerate mai sus au o eficiență de peste 99%, asta însemnând că în rândul a 100 de femei ce folosesc respectiva metodă de contracepție pe o durata de 1 an se va găsi doar un singur caz de eșec, adica o singură femeie va rămâne gravidă.

Cum funcționează contraceptivele orale?

CSÎD: Ce efecte au anticoncepționalele orale?

Dr. Ioan Boleac: Contraceptivele orale combinate, pentru că acestea sunt cele mai des folosite pilule contraceptive, se numesc „combinate” pentru că ele conțin 2 feluri de hormoni: un estrogen și un progesteron; aceștia sunt hormoni care sunt secretați în mod natural de către ovare, dar cei care se găsesc în aceste pilule sunt sintetizați în laboratoarele farmaceutice. Efectul acțiunii combinate a celor doi hormoni este inhibarea secreției gonadotropinelor, prin acțiunea asupra hipofizei și a hipotalamusului. Acest lucru duce la împiedicarea ovulației, și astfel femeia nu mai poate rămâne gravidă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioan Boleac - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Boleac este medic primar obstetrică-ginecologie, cu o vastă experiență în infertilitatea cuplului și reproducere asistată, fiind Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și Secretar Executiv al Societății Române pentru Fertilitate și Reproducere Asistată. Are ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult