Cariera: cum poate distruge viața de cuplu?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cariera: cum poate distruge viața de cuplu?

Foarte multe cupluri ajung încă din primii 3-5 ani la divorț, din cauza jobului. Certurile sunt la ordinea zilei, jignirile, provocările sau șantajul emoțional ajung mult prea devreme să înlocuiască clipele frumoase de la început.

De ce ajung cuplurile să se certe din cauza jobului?

Motivele pot fi multe, dar am să le redau pe cele mai întâlnite:

Colegul amant. Se știe că peste 80% dintre amanți provin de la locul de muncă. Așa că suspiciunile în cazul în care atunci când ajungi acasă stai încă cu telefonul în mână, i-l parolezi sau te ascunzi cu el în baie creează ideea că ai ceva sau pe cineva de ascuns. De asemenea, dacă cumva, beneficiind de o creștere salarială sau de dorința unei schimbări, dorește să îți modifici stilul de a te îmbrăca sau comporta, suspiciunile își vor face din nou simțite prezența.

Timpul petrecut la job. Din păcate, foarte multe firme pun accent pe timpul petrecut la muncă, de multe ori, în dauna calității. Managementul prost pune angajatul în situația de a se „culca la muncă”, ceea ce nu este nici pe departe compatibil cu o viață de familie împlinită.

Jobul adus acasă. Problemele de la serviciu nu pot fi întotdeauna rezolvate doar în timpul programului, multe persoane preferând să își continue munca și acasă, ceea ce produce frustrări celorlalți membri ai familiei

Stările negative produse la job ce inundă viața de cuplu. Dacă ajungi acasă nervos, iritat, lipsit de energie, înseamnă că nu poți oferi familiei ceea ce are nevoie. Asta înseamnă că jobul ți-a inundat viață și familia nu se mai poate baza pe tine.

Lipsa unei perspective financiare sau inflația dorințelor: casă, mașină, vacanțe. Banii, poziția în cadrul firmei, reclamele, prietenii, societatea pot crea o inflație a eu-lui, ce poate duce la dorințe mult peste nivelul pe care individul și-l permite cu adevărat. Astfel ajunge să se îndatoreze și să muncească pentru lucrurile cumpărate, în loc să le facă pe acestea să lucreze pentru el.

Adicțiile căpătate din cauza jobului. Foarte des, alcoolul, țigările, drogurile sau medicamentele sunt singurele forme prin care individul încearcă să facă față solicitărilor ce par că vin din toate părțile. Însă, din păcate, adicțiile nu rezolvă problemele, ba din contră, le adâncesc.

Ce poate face un angajat care se regăsește în descrierile de mai sus?

Trebuie să apeleze la un specialist: medic de familie, psiholog sau, de ce nu, la un preot. Este important să descopere care sunt problemele de care suferă, din punct de vedere medical, pentru a putea ulterior să știe ce trebuie să facă. Dacă nu dorește sau nu poate apela la un specialist, poate încerca să își regândească anumite aspecte de viață, cum ar fi:

  • jobul. Merită sau nu toate sacrificiile? Poate fi momentul să vă schimbați firma sau domeniul de activitate, sau poate fi cazul să vă luați un concediu
  • relația cu familia. Încercați să purtați câteva discuții sincere cu membrii familiei, pentru a putea înțelege unde greșiți, dar și cum vă puteți îmbunătăți relațiile din casă.
  • sportul poate fi un bun tonic fizic și psihic
  • alimentația. Poate ați ajuns deja să mâncați obsesiv compulsiv sau aveți un început de obezitate. Este timpul să regândiți relația cu mâncarea, pe principiul „mănânc să trăiesc, nu trăiesc pentru a mânca”.
  • somnul și viața sexuală. Dacă aveți probleme cu somnul sau viața sexuală, este evident că aveți nevoie de intervenția unui specialist, pentru a găsi cea mai bună formă de a vă regăsi starea de sănătate.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: