Nu doar numărul contactelor sexuale neprotejate contează ci există mult mai mulți factori pentru a se instala o sarcină. Printre ele se numără: vârsta. Ce este oare de făcut pentru a-ți spori șansele să rămâi însărcinată natural?
La câte informații și ustensile există în ziua de astăzi, să rămâi însărcinată pare ușor. Deși avem la dispoziție aplicații pentru indicarea perioadei fertile, teste de ovulație, social media plină de informații, totuși procesul este contraintuitiv. Sarcina nu se instalează. Și apar întrebările.
”80% dintre cupluri reusesc in primele 6 luni de raporturi sexuale neprotejate, însa fecunditatea maximă este în primele 3 luni” a explicat dr. Cristina Tănase Damian, medic ginecolog, expert în infertilitate.
Apropo de fertilitate, trebuie să știți că fertilitatea în jurul vârstei de 30 de ani este scăzută la jumătate comparativ cu vârsta de 20 de ani. În general, fertilitatea variază între femei și bărbați, însă la femei înaintarea in vârstă reprezintă un factor cheie în conceperea unui copil. Pentru că multe femei preocupate de carieră se întreabă când este momentul potrivit să facă un copil iată explicațiile medicului ginecolog: ”Pentru femei fertilitatea scade accelerat după vârsta de 35 de ani. Pentru bărbați fertilitatea scade după vârsta de 50 de ani”.
”Deși toată lumea are impresia că “face ce/cât/când trebuie” și pare relativ simplu, în realitate lucrurile nu stau deloc așa. Nu de puține ori, întâlnesc în consultație cupluri care cred că au o problemă, când de fapt “practica ne omoară” a mai completat dr. Cristina Tănase Damian.
În funcție de vârsta partenerilor care doresc un copil statisticile arată că un contact sexual la fiecare 2 zile presupune asigurarea unui succes, însă contactul sexual zilnic pare că are totuși un avantaj.