Fidelitatea este, evident, unul dintre acele vise umane care se repeta cu fiecare noua relatie, desi rareori devine fapt cert.
Cu toate acestea, fidelitatea nu este o convingere fara temei real. Dimpotriva, ea este coloana vertebrala, carcasa de protectie a materialului sensibil din care este facuta dragostea.
Sentimentele si trairile noastre de iubire fluctueaza precum vremea. Dar oricine iubeste vrea sa aiba parte de momente frumoase pentru totdeauna. Iar asta inseamna fidelitate.
Bazele fidelitatii se pun in copilarie
Bazele fidelitatii se formeaza in mediul cultural al copilariei timpurii, cand se creeaza legatura exclusiva si fizica dintre mama si copil, adica prima relatie din viata. Iar acest model de relatie ramane standardul la care se vor raporta restul relatiilor.
Unele persoane nu au o astfel de legatura exclusiva. In aceste cazuri, mamele se simt responsabile si pentru copiii altor persoane, iar copiii formeaza relatii si cu alte mame. Astfel, ei nici nu simt aceeasi forma tipica de gelozie precum noi, ceilalti.
Cand vrei sa ai pe cineva doar pentru tine
Gelozia este cealalta fata a fidelitatii. In timp ce fidelitatea incearca sa pastreze toate partile frumoase, gelozia respinge tot ceea ce reprezinta o eventuala amenintare la adresa relatiei.
Fidelitatea si gelozia sunt atat un rezultat, cat si o exigenta pentru aproprierea si posesivitatea exclusiva dintre copil si mama. La maturitate ele se repeta sub forma iubirii dintre parteneri.
Acestia se tem ca isi vor pierde partenerul daca il impart cu ceilalti. Daca nu ar fi asa, nu ar pretinde fidelitate. Solutia pentru cei doi parteneri este sa creeze o relatie unita, din care sa elimine sentimentul competitiei continue. Oricum, ca si regula generala, fidelitatea este o pretentie pe care toti o avem.
Ce este fidelitatea?
Fidelitatea este o consecinta naturala a dragostei. Iar atat timp cat esti indragostita pana peste cap nu iti pui problema infidelitatii. Acesta este si motivul pentru care angajamentul unei relatii este mai usor de respectat in cazul cuplurilor tinere.
Dar cand dragostea paleste si nu mai este chiar atat de exclusiva, lucrurile se schimba.
Daca exista un alt partener care, probabil, ar fi demn de aceasta dragoste sau pare doar atractiv, apare posibilitatea iubirii si deci, in acelasi timp, a infidelitatii. Si cum exclusivitatea este o regula, ea este repede transferata de la un partener la altul.
Cei mai multi dintre noi sunt santajisti
In cele mai multe cazuri, infidelitatea este cauza despartirilor si divorturilor, geloziei si aparitiei noilor relatii. Iar vechea regula a santajului pretinde: “eu sau ea”, fortand astfel partenerul sa ia o decizie.
Astfel, se stabileste o alta relatie, cu aceleasi angajamente de fidelitate si cu aceleasi riscuri de infidelitate. Acesta este un joc captivant, desi nu are nici un scop si nici un final pana cand nu incepi sa crezi in imaginea cuplului care nu suporta concurenta sau alte influente negative exterioare.
Se pare ca acest proces este un lucru profund in mintea noastra si dintre variantele poligamie sau monogamie – este cel mai apropiat si mai usor.
Cand devine fidelitatea non-functionala?
Fidelitatea devine o armura sau chiar o convulsie atunci cand in spatele ei nu exista dragoste.
Desigur, poti pleda si pentru faptul ca fidelitatea este obligatorie chiar si-ntr-o astfel de situatie si ca o casnicie este o valoare in sine, ca rezultat al cresterii copiilor, pastrarii pozitiei sociale si imbatranirii impreuna.
In acest context, fidelitatea poate fi un scut de siguranta impotriva fluctuatiilor excesive ale emotiilor de dragoste. Pe de alta parte, in cazul in care emotiile dispar complet, fidelitatea ramane doar un schelet subred, fara carne sau sange, aflat in imposibilitatea de a respira din nou viata.
Tu esti o persoana fidela?