Ce avem de învăţat din relaţiile cuplurilor gay

Deşi unii nu pot accepta această realitate, există câteva lucruri pe care le putem învăţa de la cuplurile gay.
  • Publicat:
Ce avem de învăţat din relaţiile cuplurilor gay
FOTO: 123rf.com / Ce avem de învăţat din relaţiile cuplurilor gay

Ştiu că mi-am ales complet greşit subiectul, luând în calcul ceea ce se întâmplă în societate şi mai ales cum ”a fi gay” înseamnă ”o boală” pentru unii, ”o anomalie”, ”o insultă”, ”bolnav de păcate”, ”murdar”, ”o deviere sexuală severă” şi tot aşa. Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele folosite de cititorii noştri. Am cunoscut cupluri gay, am stat la aceeaşi masă, am împărţit aceeaşi farfurie şi ceea ce am văzut în relaţiile lor rar mi-a fost dat să văd şi în relaţiile ”normale” dintre un bărbat şi o femeie. Vă spun eu: respect, sprijin, comunicare, discreţie. Bineînţeles, acum vorbesc doar despre persoanele pe care le-am întâlnit. V-aţi gândit vreodată că din relaţiile cuplurilor de acelaşi sex avem şi noi câte ceva de învăţat?

În ciuda stresului pe care îl poartă, făcând parte dintr-o minoritate, pentru că se confruntă cu violenţă, discriminare, agresiuni şi uneori chiar şi neacceptarea prietenilor sau familiei, cuplurile gay tind să aibă parte de relaţii romantice mult mai sănătoase.

Rata divorţului este scăzută. În acest caz, vorbim de Statele Unite ale Americii, unde statisticile arată că în cazul cuplurilor de acelaşi sex, rata divorţurilor este de 1% pe an, în timp ce în cazul cuplurilor heterosexuale, ajunge la 2 procente pe an.

Ştiu să creeze şi să menţină o conexiune. Un studiu recent din Jurnalul Terapiei de Familie şi Mariaj arată că în cazul cuplurilor se acelaşi sex partenerii îşi dau mai mult silinţa pentru a crea o legătură strânsă, o relaţie de prietenie, sunt mult mai buni unii cu ceilalţi, mai înţelegători, iar când vine vorba de certuri lasă mai mult de la ei şi îşi discută problemele, chiar şi pe cele legate de viaţa sexuală.

Se ceartă constructiv. Potrivit studiilor conduse de cercetătorul John Gottman, care a avut sub observaţie cuplurile gay, partenerii stăpânesc mult mai bine conflictele spre deosebire de partenerii heterosexuali. Sunt mai puţin defensivi şi cel mai probabil vor folosi umorul pentru a scăpa de tensiunea din relaţie. În plus, nu sunt adepţii folosirii tacticilor emoţionale şi nu caută să aibă control asupra partenerilor. În relaţie, conflictul este inevitabil, dar în funcţie de cum este depăşit momentul, poate determina dacă relaţia va fi una de lungă durată sau nu.

Comunică mult mai eficient. Gottman a mai descoperit că partenerii gay sunt mult mai direcţi în privinţa comunicării şi mai puţini defensivi atunci când vine vorba să-şi discute problemele. În urma unui alt studiu s-a descoperit că partenerii de acelaşi sex intră foarte rar în conflict, pentru că sunt mult mai înţelegători unii cu ceilalţi.

Îşi împart sarcinile corect. Un studiu numit ”Cele 500 de studii despre familie”, care a avut în vedere observarea familiilor în care partenerii aveau un loc de muncă, arată că în cazul căsniciilor heterosexuale bărbaţii se ocupă de treburile casnice în proporţie de 33%, iar restul de 67% sunt realizate de femei, indiferent de cât de mult lucrează. Pe de altă parte, cuplurile gay au tendinţa de a-şi împărţi sarcinile în mod egal. Hai să uităm de tradiţionala concepţie cum că bărbatul trebuie să aducă bani în casă, iar femeia să stea la cratiţă şi să negociem responsabilităţile în familie. Dacă ţie nu-ţi face plăcere să speli vasele, atunci aceasta ar putea fi sarcina partenerului, de exemplu.

Trăiesc momentul. Cuplurile gay se concentrează mai mult pe preludiu, sunt mai atente cu partenerul şi momentele acestea îi excită cel mai tare, în timp ce cuplurile heterosexuale se gândesc cum să ajungă mai repede la orgasm. În prima situaţie vorbim despre o conexiune emoţională mult mai mare, dar şi dedicare. În dormitor, niciodată nu grăbim lucrurile! Ne explorăm corpurile şi uităm de presiunea de a ajunge la orgasm. Cea mai mare greşeală a cuplurilor heterosexuale este că se grăbesc asupra penetrării şi a obţinerii rezultatelor imediate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult