Ce este o relație unilaterală și cum îți poți da seama dacă te afli într-una

  • Publicat:
Ce este o relație unilaterală și cum îți poți da seama dacă te afli într-una
Sursa foto: shutterstock

Dacă dai TOTUL într-o relație, însă nu simți și o reciprocitate din partea partenerului, ei bine, acesta este primul semn că te afli într-o relație unilaterală. Poate fi epuizantă și foarte greu de întreținut pe termen lung, așa că, dacă ții la sănătatea ta de orice soi, rupe-te! Dar, înainte de toate, hai să vedem ce presupune ea.

Ce este o relație unilaterală?

Lucrurile sunt simple în esență atunci când vine vorba de o relație unilaterală. De principiu, dacă nu primești nimic din ceea ce oferi în schimb în relația de cuplu, te afli într-o relație unilaterală.

Însă, avem vești bune pentru tine. Situația nu este pe atât de dramatică pe cât pare. Căci, de cele mai multe ori, nu este vorba neapărat de toxicitate sau de interes din partea celuilalt, ci doar de compatibilitate, comunicare sau chiar traume din trecut, traume ce pot pune bețe în roate partenerilor.

Cum îți dai seama că te afli într-o relație unilaterală?

Pentru a-ți da seama dacă experimentezi o relație unilaterală, adresează-ți scurt aceste întrebări:

  • Sunt singura persoană care consumă energie pentru ca această relație să funcționeze?
  • Doar eu inițiez comunicarea, timpul de calitate petrecut în doi?
  • Doar eu iau decizii în această relație?
  • Doar eu îmi asum responsabilitatea unei bune funcționari a relației?
  • Doar eu las de la mine mereu și îmi asum responsabilitatea după un conflict?

DA, DACĂ SACRIFICI TOTUL PENTRU A-L MULȚUMI PE CELĂLALT, EȘTI ÎNTR-O RELAȚIE UNILATERALĂ.

Să simți că îți ignori mai mereu propriile dorințe și nevoi pentru a-i face celuilalt pe plac, nu este normal și deloc sănătos. Cu timpul, resentimentele și regretele cumulate îți vor otrăvi sufletul.

Cum ajungi într-o relație unilaterală?

Ei bine, cel mai probabil, partenerul este unul toxic și tu nu ți-ai dat seama de la început. Există, de fapt, așa cum am subliniat și mai sus, o varietate de factori care pot interfera.

Citește și: Manipularea psihologică în cuplu: ce tulburări de personalitate poate avea un manipulator şi cum îţi dai seama că eşti victima lui

Comunicarea ineficientă. Unul sau ambii parteneri pot avea dificultăți în a-și arată simțirile, nevoile personale sau dorințele în cuplu.

Nesiguranța unuia dintre parteneri. Unul dintre parteneri se teme a nu-l piardă pe celălalt, astfel că tinde să se ocupe de TOT în relație.

Așteptări diferite. Fiecare partener aduce cu sine o serie de idei despre ce presupune un angajament real, iar acestea pot diferi de la unul la altul. Astfel că se produce dezechilibrul.

Probleme individuale. Dacă unul dintre parteneri are traume nevindecate din trecut, s-ar putea să le aducă în cuplu. Și să nu îi acorde celuilalt atenția și dragostea cuvenită.

Stiluri de atașament diferite. Un partener cu un stil de atașament anxios se poate îngrijora adesea că cel de alături nu simte ca și el.

Citește și: Atașamentul anxios și dezorganizat: pastila de psiho

Cum poți schimba funcționalitatea unei astfel de relațîi?

O relație unilaterală te poate epuiza, te poate frustra. Este important că atunci când constați că ceva nu este în regulă în relație ta, să îi comunici partenerului asta. Sau să cereți ajutorul unui specialist. Terapia de cuplu chiar da rezultate, atât timp cât ambii parteneri își doresc schimbarea.

În caz contrar, este doar pierdere de timp și energie. O relație de tip unilateral nu va funcționa niciodată. Și va fi doar o chestiune de timp până ce această se va rupe.

Surse: Mind Body Green, Very Well Mind, Cleveland Clinic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandări: