Uneori, până şi cele mai profunde sentimente pot dispărea. Este greu de crezut asta atunci când eşti îndrăgostit, dar este cu atât mai dificil de acceptat când îţi dai seama că partenerul nu mai simte nimic pentru tine sau tu nu îl mai iubeşti.
Aşa apare întrebarea ce să fac dacă nu mă mai simt iubită sau dacă la rândul meu nu mai iubesc persoana de lângă mine. Cel mai simplu răspuns ar fi următorul: încearcă să vezi dacă se mai poate face ceva pentru a reaprinde dragostea dintre voi.
În cazul în care aţi încercat şi nu aţi reuşit, poate fi semnul ce îţi spune că un capitol din viaţa ta s-a încheiat şi este timpul să îţi cauţi fericirea în altă parte. Uşor de spus, greu de făcut…
Pot fi situaţii ce pot îngreuna acest proces, cum ar fi:
Suntem mult prea obişnuiţi unul cu celălalt şi îmi este teamă că nu o să găsesc o altă persoană potrivită.
În această situaţie, ce preferi: să rămâi într-o relaţie care nu îţi mai aduce nimic bun sau să cauţi o altă persoană? Chiar dacă la început poate părea imposibil, din cauze diferite, cum ar fi copiii, vârsta, părerea familiei de origine, opiniile prietenilor etc., dacă doreşti cu adevărat să redescoperi plăcerea de a-ti trăi viaţa, poţi încerca să găseşti persoana potrivită pentru asta.
Îmi este frică pentru că este un bărbat agresiv şi nu cred că voi scăpa vreodată de el.
Şi în această situaţie există rezolvare. Însă trebuie să fii foarte decisă. Ajutată de un avocat bun, de poliţie, de propria familie, de prieteni sau de colegi, poţi scăpa până la urmă de partenerul agresor.
Mă ameninţă că se sinucide dacă îl părăsesc.
Aceasta este o formă urâtă de şantaj emoţional, ce poate ascunde un partener cu o problemă psihică (schizofrenie, tulburare bipolară, tulburare borderline, depresie), ce trebuie cât mai curând să se trateze. Sau poate ascunde un caracter pervers ce se foloseşte de slăbiciunea ta. În ambele situaţii, soluţii există, trebuie doar să vorbeşti cu un psiholog pentru a înţelege dacă partenerul tău este bolnav sau doar pervers. Apoi, în funcţie de ceea ce descoperi, să găseşti cea mai potrivită strategie pentru a ieşi din acea relaţie bolnavă.
Îmi este frică de singurătate sau că nu mă pot descurca singură.
În această situaţie este bine să îţi faci o listă care să cuprindă: membrii familiei extinse, prieteni, colegi, cunoştinţe. Apoi, pe baza acestei liste, poţi descoperi că nu eşti nici pe departe singură. Mai mult decât atât, solicitând ajutorul familiei sau al prietenilor, poţi primi sprijinul acestora pentru a trece mai uşor peste despărţire, peste singurătatea de după despărţire. Sau chiar poţi întâlni, datorită lor, viitorul partener.
Partenerul este foarte gelos şi mă acuză nefondat de tot felul de lucruri.
Gelozia, într-un anumit context, reprezintă cealaltă faţă a monedei iubirii. Însă aceasta trebuie să fie sub control şi să nu depăşească în niciun caz nişte limite rezonabile. Dacă însă le depăşeşte, putem vorbi mai degrabă de o boală psihică decât de gelozie.
Îl iubesc, însă nu mai pot suporta comportamentul lui.
Într-adevăr, oricât de mult ai iubi o persoană, sunt situaţii ce te fac să suferi enorm, independent de sentimentele pe care le ai faţă de acea persoană. Astfel, putem spune că alcoolismul cronic, drogurile, jocurile de noroc, amanta, scandalurile, şantajul emoţional, şantajul financiar pot depăşi şi chiar îneca sentimentele de dragoste.
De foarte multe ori sunt persoane ce preferă totuşi să rămână de dragul celuilalt, sperând ca acesta să îşi revină, tocmai pentru că este încă îndrăgostită de el. În această situaţie, ar trebuie să vă luaţi o marjă de timp rezonabilă, un psihoterapeut de cuplu care să vă ajute să depăşiţi momentele dificile.
Însă, dacă indiferent de eforturile depuse, partenerul nu se schimbă, poate fi cazul să închideţi acest capitol din viaţa voastră şi să mergeţi mai departe, căutând partenerul potrivit.
Orice lucru are un început şi un sfârşit. La fel se întâmplă şi în cazul relaţiilor şi sentimentelor. Dacă te afli în una dintre situaţiile descrise mai sus, ţine cont şi de îndrumările respective. Dacă consideri că situaţia ta este mai complexă, încearcă să apelezi la un psiholog, pentru a găsi cea mai bună variantă.
Cu ajutorul terapiei de cuplu puteţi să reaprindeţi flacăra iubirii sau puteţi descoperi incompatibilităţile ce trebuie să vă ducă pe drumuri diferite. Discutând, puteţi redeveni prieteni şi vă puteţi ajuta să luaţi cea mai bună decizie, iar în urma acesteia, travaliul de despărţire, dacă vorbim de incompatibilitate, va fi mai uşor.
Autor: Psiholog Constantin Cornea