Cele mai frecvente cauze de divorț

Cauze de divorț frecvente sunt certurile privind treburile casnice, viața sexuală nesatisfăcătoare, dar și familia de origine, care poate fi foarte invazivă.
  • Publicat:
Cele mai frecvente cauze de divorț

De foarte multe ori auzim în jurul nostru că principala cauza a neînțelegerilor din cuplu are legătură cu comunicarea dintre cei doi. Însă acest aspect este evaziv și general.

Din acest motiv, voi prezenta cele mai comune situații sau conjuncturi ce pot duce la certuri sau dispute ce se pot solda cu un divorț.

10 cauze de divorț

1. Amantul/a. Aceasta poate fi o situație evidentă, clară, pentru care sunt date de necontestat. Sau poate fi vorba doar de gesturi interpretabile sau de o gelozie dusă la extrem.

2. Familia de origine poate fi uneori foarte invazivă. Își pot da cu părerea despre ce și cum trebuie făcut în cuplu, ceea ce poate genera certuri foarte mari.

3. Prietenii toxici sunt aceia care pot interveni în viața cuplului prin bârfe despre ce cred ei despre unul dintre cei doi sau prin opinii despre ce are unul sau celălalt de făcut, fără să țină cont de ceea ce au stabilit cei doi.

4. Modalitățile de creștere și educare a copilului. Pot exista dispute care au legătură cu copilul, cum ar fi: când este momentul să se nască, câți copii ar trebui să aducă pe lume, cine să se ocupe de ei (familia de origine, bona sau părinții să își împartă rolurile în mod egal). Mai pot apărea certuri legate de ceea ce ar trebui să își dezvolte copilul/copiii din perspectiva abilităților: un anume sport sau instrument muzical, o școală privată sau de stat.

5. Bugetul familiei poate duce la neînțelegeri, mai ales dacă cei doi au venituri diferite sau dacă, în timp, se dezvoltă diferit din perspectiva veniturilor sau al rolului social.

6. Treburile casnice: curățenie, spălat, călcat, cumpărături, amenajatul locuinței sau zugrăvitul acesteia.

7. Cariera poate genera frustrări în cazul în care unul dintre parteneri sau amândoi își petrec prea mult timp la serviciu sau vorbesc despre problemele de serviciu acasă, încercând în acest mod să își construiască o carieră. Mai pot apărea probleme și în situația în care unul va avea mai mult succes, ceea ce îl poate face să aibă un comportament condescendent sau agresiv față de partener.

8. Viața sexuală poate fi un capitol ce poate genera enorm de multe frustrări în situația în care apar diferențe de opinie legate de: numărul actelor sexuale, poziții, experimentarea de jocuri cu conotație sexuală, jucăriile sexuale, fantasmele legate de modul în care celălalt ar trebui să se comporte în pat înainte, în timpul sau după actul sexual.

9. Hobby-urile pot duce la conflicte în cazul în care unul dintre cei doi își dorește, de exemplu, să facă cursuri de dans, ceea ce îl va pune în situația de a dansa și de a se atinge cu o persoană străină de sex opus. Mai putem vorbi despre hobby-uri care presupun lipsa de acasă: vânătoare, pescuit. Sau hobby-uri care iau prea mult din timpul familiei.

10. Adicțiile. Indiferent dacă vorbim de alcool, droguri, jocuri de noroc, adicțiile sunt extrem de periculoase.

În cazul în care apare una sau mai multe teme de dispută dintre cele indicate mai sus, putem spune că viața cuplului are de suferit. Ceea ce se va repercuta și asupra stării de sănătate a unuia sau a ambilor parteneri, putând dezvolta afecțiuni precum depresie, anxietate, tulburare bipolară, ciclotimie, atacuri de panică, tulburări de personalitate sau de comportament, gânduri sau planuri suicidare.

Ce pot face cei doi, în cazul în care se regăsesc în descrierile de mai sus?

Este foarte important să apeleze la un specialist psiholog sau psihiatru pentru a stabili un diagnostic clar al fiecăruia dintre cei doi, dar și cea mai potrivită metodă de tratament (în cazurile mai grave) sau de psihoterapie de cuplu și individuală, pentru a se găsi o cale comună de comunicare și relaționare. Astfel se va putea restabili echilibrul fiecăruia dintre cei doi, dar și a vieții de cuplu în general.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”