Conflictele în cuplu: ce le generează

Conflictele în cuplu apar din diverse motive. Iată ce spun cercetătorii.
  • Publicat:
Conflictele în cuplu: ce le generează

Conflictele în cuplu sunt inerente. Din fericire, acesta nu este un lucru rău. De fiecare dată când doi adulți intră în orice tip de parteneriat, vor exista și momente de fricțiune. Diferențele de opinie sunt inevitabile și de aici pot pleca destul de multe conflicte.

De cele mai multe ori nu ajungem să vedem cum se comportă alte cupluri „în culise”, așa că nu avem nicio idee dacă se ceartă, cum o fac și de la ce încep nemulțumirile. Acest lucru poate crea diverse iluzii, dacă ajungem să ne imaginăm că alte cupluri nu au niciun conflict și cu siguranță nu se ceartă în legătură cu lucrurile despre care ne certăm noi cu partenerii. Este timpul să aruncăm o privire în alte relații romantice pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat în spatele ușilor închise.

Conflictele în cuplu: factori declanșatori

Care sunt cele mai frecvente probleme care apar în relații? Pentru a le identifica, peste 100 de participanți au enumerat modurile în care partenerii ar putea să îi supere, irite, sau moduri în care ar putea să se rănească sau să se enerveze unul pe celălalt.

Partenerul este:
Condescendent: Te tratează ca fiind prost sau inferior și acționează ca și cum ar fi mai bun decât tine.
Posesiv, gelos și/ sau dependent: necesită prea multă atenție sau timp; acționează în general gelos/ posesiv/ dependent.
Te neglijează, te respinge sau îți oferă sentimente de nesiguranță: îți ignoră sentimentele, nu sună, nu spune că te iubește.
Abuziv: Plesnește, scuipă, lovește, recurge la abuz verbal.
Necredincios: a întreținut relații sexuale cu o altă persoană, a avut parte de momente infime cu altă persoană sau a ieșit cu un alt partener.
Indiferent: nu ajută la treburile de prin casă, lasă capacul de la toaletă în sus sau în jos, nu îl interesează ce ți se întâmplă.
Prea orientat asupra aspectului fizic: se îngrijorează prea mult de aspect, se concentrează prea mult pe păr sau ten, cheltuie prea mult pe haine.
Instabil din punct de vedere emoțional: trece de la o stare la alta.Reținut din punct de vedere sexual: refuză să întrețină relații sexuale, nu dă semne că ar fi interesat de o provocare sexuală!
Atent la alte persoane: sexualizează alte persoane, vorbește despre cât de atractive sunt alte persoane, idolatriază pe cineva, urmărește anumite persoane cu fotografii provocatoare pe rețelele de socializare.
Un studiu din 2015 realizat pe 2.600 de cupluri căsătorite din Marea Britanie, China, Rusia, Turcia și Statele Unite a constatat că cele mai frecvente surse de conflict au fost împărțirea muncii, finanțele, creșterea copiilor și sexul. Interesant este că femeile au fost mai predispuse să raporteze probleme decât bărbații. ( Dillon& alții, Sources of marital conflict in five cultures. Evolutionary Psychology)

Ce înseamnă acest lucru pentru relația ta?

În mod clar, relațiile necesită navigarea într-un câmp minat de declanșatoare de conflicte. Există două moduri de a privi aceste informații. Le-ai putea folosi ca listă de verificare pentru a vedea de câte dintre aceste declanșatoare este vinovat partenerul tău și a evalua relația voastră, în consecință. Dar, înainte de a face acest lucru, ar trebui să îți sai seama că, atunci când cercetătorii au comparat cuplurile căsătorite fericite și nefericite într-un studiu din 2019, au constatat că toată lumea are tendința de a se certa cu privire la aceleași lucruri: copii, bani, socri și intimitate. Deci, amintește-ți că nu esti singur/ ă!

Faptul că tu și partenerul tău vă certați cu privire la multe dintre aceste subiecte, nu este o acuzație pentru voi, în calitate de cuplu. Având în vedere acest lucru, ar trebui să simți dezacordurile mai puțin intimidante. Conflictul este inevitabil și, în cele din urmă, face parte dintr-o relație puternică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandări: