Cristina Andreea Stan, coach: 3 dezavantaje ale relațiilor în care partenerii au diferențe de vârstă mari

Dragostea nu are limite de vârstă, asta nu mai este un secret. Însă provocările relațiilor între partenerii de generații diferite rămân.
  • Publicat:
Cristina Andreea Stan, coach: 3 dezavantaje ale relațiilor în care partenerii au diferențe de vârstă mari
Cristina Andreea Stan, coah, foto arhivă

S-a tot vorbit de curând în toată lumea despre nunta nepoatei prințesei Diana – Kitty Spencer (30 ani) și Michael Lewis (62 ani). Și nu doar despre rochiile de poveste purtate de mireasă ci și despre diferența de vârstă și averea soțului. Se poate întâmpla să te îndrăgostești cu adevărat de o persoană mai în vârstă ca tine! Ce dezavantaje ar putea avea astfel de relații? Am stat de vorbă despre acest subiect cu Cristina Andreea Stan, coach, consilier NPL și autorul cărții ”Vrei să iubești, începe cu tine!”

 

CSÎD: Ce dezavantaje au de obicei relațiile în care între parteneri e o diferență mare de vârstă?

Cristina Andreea Stan: Dacă diferenţa de vârstă depăşeşte 20 de ani, deja vorbim de diferenţe între generaţii şi ar putea fi văzută ca fiind ceva negativ, mai ales din punct de vedere social.

Însă nu doar diferenţa de vârstă contează într-o relaţie, ci şi experienţele de viaţă ale fiecăruia, contextul social, educaţia şi valorile pe care le au partenerii din cuplul respectiv.

În fond, dacă apar sau nu probleme, nu diferenţa de vârstă în sine le crează, ci mentalitatea, valorile, istoria de viaţa şi viziunea asupra lumii pe care o are fiecare, dacă există un proiect de viaţă comun, convergent etc.

Copiii – sunt un subiect fierbinte în cuplurile cu mari diferențe de vârstă

CSÎD: Ce impedimente ar mai putea să apară?

Cristina Andreea Stan: Dacă, de exemplu, partenerul mai tânăr îşi doreşte copii, iar celălalt fie are deja, fie nu îşi doreşte, acesta poate fi un motiv care va genera discuţii, nu vârsta în sine.

Îmbolnăvirea partenerului mai matur – o altă provocare a acestor cupluri

CSÎD: Riscul de boală crește pe măsură ce îmbătrânim?

Cristina Andreea Stan: De asemenea, în genul acesta de relaţie, există probabilitatea, statistic vorbind, ca, la un moment dat,  persoana mai în vârstă să înceapă să aibă probleme de sănătate care să necesite sprijin din partea celei tinere, iar acest lucru poate fi resimţit ca o povară. Iar dacă nu există probleme de sănătate, pur şi simplu să îi fie mai greu de ţinut pasul cu energia partenerului mai tânăr.

Prietenii sunt conectați de obicei cu vârsta

CSÎD: Cum e cu prietenii comuni?

Cristina Andreea Stan: O altă provocare o constituie cercul de prieteni şi activităţile sociale, care, de obicei, sunt diferite în funcţie de vârsta (şi generaţia) fiecăruia. Ideal ar fi ca ambii parteneri să identifice un echilibru care să nu le dea senzaţia că unul face compromisuri şi renunţări în favoarea celuilalt.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult