Întrebarea care a frământat mulţi oameni de ştiinţă, femei şi bărbaţi deopotrivă a fost una: ce îl determină pe un bărbat să rămână toată viaţa cu o singură femeie?
Din perspectivă biologică cel puţin, infidelitatea e uşor de înţeles: cu cât acesta are mai multe partenere sexuale, cu atât este mai probabil ca materialul său genetic să fie transmis mai departe. Şi atunci, de ce sunt atât de mulţi bărbaţi care se căsătoresc, fac copii şi rămân să îi crească într-un cuplu stabil?
Cercetătorii cred că răspunsul este oxitocina – un hormon eliberat în timpul actului sexual sau al altor momente intime, cum ar fi sărutul sau îmbrăţişarea, care este cunoscut şi pentru abilitatea sa de a consolida legături sociale între mamifere.
Aceştia au descoperit că acest hormon pare a spori atracţia bărbatului pentru partenera sa de viaţă chiar şi atunci când vizionează imagini cu alte femei.
Într-un studiu realizat pe 20 de bărbaţi care aveau relaţii stabile de minimum doi ani, acestora le-a fost administrat un spray nazal care conţinea oxitocină şi un spray placebo inactiv.
În primul test, barbaţii se uitau la poze cu partenera lor, o femeie necunoscută şi o casă. Fotografiile cu cele două femei au fost atent alese astfel încât sa nu fie una mai atractivă decât cealaltă.
În al doilea experiment, li s-au aratat poze cu partenera lor, şi cu o femeie pe care o ştiau de undeva, dar cu care nu aveau nici o legătură.
În urma acestor două experimente, oamenii de ştiinţă au observat că bărbaţii le-au apreciat pe partenerele lor ca fiind mai atractive şi mai plăcute faţă de celelalte femei şi, în majoritatea cazurilor, bărbaţii au fost impulsionaţi de spray-ul cu oxitocină şi nu de cel placebo.
Cercetătorii au observat că două zone ale creierului responsabile pentru plăcere şi recompensă s-au activat atunci când au văzut feţele partenerelor lor, iar vizionarea fotografiilor cu celelalte femei au produs exact efectul opus, adică suprimarea sentimentului de plăcere.
„Oxitocina declanşează apariţia sentimentului de plăcere atunci când bărbaţii îşi văd partenerele sau sunt în prezenţa lor”, declară medicul Rene Hurlemann, profesor de psihiatrie la Universitatea din Bonn, Germania.
Un alt expert care nu a fost implicat în acest studiu, Larry Young, afirmă că rezultatele sugerează că acele cupluri care păstrează un nivel ridicat al intimităţii în relaţia lor vor menţine o legătură puternică. „Când deveniţi intimi pentru prima dată cu partenerul dumneavoastră, se eliberează cantităţi mari de dopamină şi oxotocină. Acest lucru creează legături între sistemele neuronale care influenţează indicii faciali, ai vocii şi sistemul de recompensă a creierului.”
Hurlemann este de acord cu acest lucru, spunând că „motivul pentru care cuplurile se îmbrăţişează şi se sărută tot timpul este activarea mecanismului care susţine nivelul ridicat al oxitocinei la parteneri”.
Autor: Iulia Pocol