Din clipa în care primul copil apare pe lume, toată grija noastră se îndreaptă spre minunea pe care o ținem strâns la piept. Și pentru prima dată în viață suntem puși în fața unor schimbări de rol, unor ajustări ale stilului de viață sau chiar al unor dificultăți financiare. Urmarea? Certuri, reproșuri, uneori și despărțiri. Ce e de făcut în astfel de situații?
Specialiștii spun că atunci când vrei ce e mai bun pentru copilul tău, iubirea înclinată spre el nu este suficientă. Înainte de toate, trebuie să îi oferi doi părinți care se iubesc, doi părinți sănătoși și fericiți.
Există viață de cuplu și după apariția primului copil. Și dincolo de orice responsabilitate, nu trebuie să uitați de unde ați plecat. Sunteți, în fond, doi oameni care se iubesc și care și-au dorit familie. Un copil, în mod natural, ar trebui să vă facă viața de cuplu și mai frumoasă!
Citește și: Primul copil: cum faci față când apare în viața ta
Sprijiniți-vă mereu, fiți acolo unul lângă celălalt în toate momentele. Toată lumea știe cât de greu le e mamelor imediat după naștere, dar nimeni nu le spune nimic proaspeților tătici. Și ei se află într-o poziție vulnerabilă, și ei au uneori nopți nedormite, și ei se ocupă în egală măsură de cel mic.
Fiți, așadar, deschiși unul cu celălalt! Fiți înțelegători, ajutați-vă, fiți o echipa!
Încercați ca, în pofida noilor provocări ce vor apărea în viața voastră, să rămâneți voi înșivă, să continuați să vă bucurați de aceleași lucruri ca și până acum, de pasiuni, de escapade, șamd.
Trebuie înțeles corect rolul de părinte. Acesta se adaugă doar la ceea ce ești tu acum, nu te anulează definitiv.
Da, să crești un copil nu e ușor. Hrănit, schimbat, spălat, plimbat, adormit, și lista poate continua. Încercați, totuși, să găsiți zilnic măcar câteva minute în care să fiți din nou un cuplu. În care să vorbiți, să visați, să așterneți planuri pe hârtie, să vă bucurați de ceea ce aveți și de ceea ce sunteți acum!
Mulți dintre proaspeții părinți pierd conexiunea intimă. Și asta se întâmplă din mai multe motive: recuperarea fizică a mamei, îngrijirea copilului și dedicarea totală acestuia.
Încercați să comunicați deschis despre asta. Nu ascundeți sub preș întreaga situație. Nu se va rezolva de la sine! Vorbiți despre sentimentele voastre și fiți intimi și-n alte moduri: sărutați-vă, îmbrățișați-vă, țineți-vă de mâna.
Citește și: 5 gesturi simple pe care cuplurile solide le fac înainte de culcare
Gesturile mici contează atât de mult. De la a-l întreba pe celălalt cum i-a fost ziua, la a-l trezi într-o dimineață de weekend cu o cafea aburindă, există atâtea moduri de a-i arată celui drag că îl iubești! Că îl apreciezi! Că îi mulțumești că e acolo și că sunteți împreună o echipa!
Surse: Nhs, Baby Center, Abc, Psychology Today