Unele dintre cele mai importante lecții în viață ne sunt servită de către despărțiri. Fie că este vorba despre despărțirea de persoana iubită, despre despărțirea părinților, despre despărțire de colegii de muncă, despre separarea de colegii de școală sau despre decesul unei persoane, despărțirile dor. Și lasă urme adânci. Însă și dau posibilitatea de a ”ne naște” din nou, cu o nouă viziune asupra vieții.
Deși în multe situații ale unor cupluri despărțirea pare singura soluție pentru a ieși din relația toxică, doar acest gând sperie. Despărțirile de ce sunt dureroase? ”Pentru că ne e frică de pierdere. Chiar și divorț sau doliu, tot pierderi sunt. În realitate ne pierdem pe noi înșine, în fiecare clipă. Pentru că nu ne oferim ceea ce avem nevoie, jertfim și bruma de iubire de sine pe care o avem, în favoarea celorlalți. Asta ne face să trăim un gol permanent și să căutăm pe cineva care, sperăm că ni-l va umple. Într-o relație, însă, este nevoie și să oferim, nu doar să primim” explică Eugenia Pirleci, terapeut holistic și coach specializat în Regresii și Bowen.
Există despărțiri nedureroase? ”Da. O ființă demnă, armonioasă psihic, emoțional, energetic, care iubește sincer, acceptă despărțirile, știind că fac parte din viață și sunt doar la nivel fizic. Noi toți suntem interconectați, suntem un întreg, în plan energetic. Atunci unde mai e despărțirea?” a mai explicat Eugenia Pirleci. Ce tip de abordare asupra vieții au cei care nu se adâncesc în suferință atunci când se despart? ”Astfel de ființe trăiesc iubirea din plin, generos. Nu cer nimic, se bucură de clipă, oferă și primesc pe măsură. Pilda lui Isus „iubește-i pe ceilalți ca pe tine însuți” ne scapă de frica pierderii și a despărțirii.
Dacă te iubești ca pe partenerul tău, îl vei lăsa să plece, dacă nu mai e fericit sau vei pleca tu, acceptând că ce a fost s-a consumat. Vei păstra amintirile frumoase și veți rămâne prieteni” a mai explicat coach-ul.