Cum se formează valorile legate de sexualitate prin prisma societății

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se formează valorile legate de sexualitate prin prisma societății
10. Sexul în trei reprezintă o altă fantezie ce nu este compatibilă cu ideea de cuplu. Aşa că, în cazul în care există această dorinţă, dar şi oportunitatea, o femeie poate trece la fapte, din dorinţa de a experimenta.

Sexualitatea are două componente principale: instinctul sexual și valorile (ritualurile) sexuale. Pe de o parte vorbim despre ceea ce simte orice individ din punct de vedere instinctual, și anume dorința față de o persoană de sex opus sau de același sex. Pe de altă parte, vorbim despre normele și valorile sociale care vin să reglementeze această dorință.

Aceste norme și valori cuprind o seamă întreagă de elemente născute din îmbinarea religiei, istoriei și ritualurilor unei populații.

Însă, uneori, aceste norme și valori nu se potrivesc anumitor indivizi care se nasc sau devin „altfel” din cauza unor traume pe care nu le conștientizează și care le pot da anumite trăiri ce pot fi acceptate, dar cu greutate, de societate sau pot avea deviații ce îi includ în clasa patologiilor sexuale și care trebuie tratați în consecință.

Normele și valorile sunt elemente generale caracteristice majorității indivizilor dintr-o societate, necesare acesteia tocmai pentru a diferenția indivizii sănătoși de cei bolnavi.

Disfuncții sexuale, tulburarea identității de gen, parafilii

Din perspectivă psihologică, tulburările sexuale sunt împărțite în trei categorii: disfuncții sexuale, tulburarea identității de gen și parafilii.

Disfuncțiile sexuale pot influența comportamentul indivizilor și pot ascunde o problemă medicală ce trebuie tratată sau pot fi de ajuns ședințe de psihoterapie.

Însă, atunci când vorbim despre tulburarea identității de gen, societatea poate fi agresivă. Identitatea de gen este un construct intern prin care orice individ își poate defini genul. Astfel, trăirile interne pot fi diferite de sexul biologic, iar dorința acestuia este să fie perceput așa cum se simte, nu așa cum o spune propria biologie.

Dincolo de aceste tulburări însă, foarte multe persoane își pun probleme în cadrul ședințelor de sexologie dacă ceea ce simt este normal. În această situație, un răspuns general ar putea fi acesta: dacă ambii parteneri sunt de acord și nici unul nu va avea de suferit fizic sau psihic, înseamnă că pot pune în practică ceea ce își doresc. Dar, în realitate, multe persoane au fantezii despre care nici măcar nu pot vorbi cu partenerul/a, pentru că li se pare că aceștia, impulsionați de credințele sociale, își pot face o impresie greșită despre ei.

Dacă aveți anumite fantezii pe care le considerați exagerate, puteți face câteva ședințe de psihoterapie sexuală pentru a înțelege dacă sunt în regulă, iar după aceea, care poate fi forma cea mai corectă de a purta o discuție cu partenerul/a pentru a va putea împlini fanteziile. Și în acest caz, poate fi nevoie de ședințe de psihoterapie pentru ca împreună să depășiți credințele sociale ce v-au creat frustrări pentru că nu vă puteți îndeplini fanteziile sexuale. În fond, ceea ce se petrece în viața intimă a relației rămâne doar între voi, indiferent de opinia societății.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult