De ce a crescut rata divorțurilor în pandemie?

  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce a crescut rata divorțurilor în pandemie?

Pandemia a scos la iveală, din păcate, probleme grave vechi pe care partenerii le ascundeau sub preș sau a adus probleme noi, la care cei doi nu s-au gândit niciodată. Pentru că pandemia, ca orice catastrofă din istoria omenirii, a venit neanunțată și neașteptată de nimeni.

Nimeni nu avea un plan de rezervă, nu avea soluții din timp gândite. De aceea, totul a trebuit să se facă sub repede și sub presiune.

Care ar fi principalele cauze ce au dus la disputele din cuplu?

  • biroul mutat acasă și îmbinarea muncii cu familia
  • al cui job este mai important? Pentru că ambii parteneri s-au trezit dimineața având nevoie de liniște și spațiu de lucru, în cazul în care aveau și copii, se punea problema cine își va putea începe liniștit munca și unde și cine se va ocupa de copii.
  • cine muncește cu adevărat? Sunt mulți cei care se plâng de faptul că au o cantitate de muncă extraordinar de mare. Rămași acasă, nu au mai putut mima că muncesc, ceea ce a relevat o mare minciună, ce s-a născut cine știe când…
  • cine se va ocupa de copii? Ca și la punctul 2, cine muncește și cine se ocupă de copii?
  • închiderea grădinițelor și școlilor a pus o presiune imensă pe părinții care aveau cu adevărat mult de muncă, acum, trebuind să decidă cine contează mai mult, șeful care țipă sau copilul care urlă?
  • amantul de la muncă. Pentru că partenerii au lucrat unul în preajma celuilalt, telefoanele prea dese cu o anumită persoană au putut fi mai lesne remarcate. Fără să mai vorbim despre depresia celui îndrăgostit ce nu mai putea merge la birou pentru a-și lua porția de iubire…
  • lipsa de interacțiune adevărată cu alte persoane. Orice persoană avea înainte de pandemie anumite ritualuri: se trezea dimineață, se aranja frumos, pleca la muncă, lua pauza de prânz cu cine dorea, vedea ce fac și alte persoane din jur, putea rămâne peste program la birou sau putea ieși la un pahar de vin, toate acestea fără supravegherea partenerului/ei.
  • lipsa altor activități sociale ce putea fi făcute dimineața înainte de job, în timpul programului sau după terminarea serviciului

Manifestările partenerilor care nu se mai înțeleg pot ascunde afecțiuni psihice?

Din păcate, pandemia a dus la apariția sau la accentuarea unor probleme psihice, cum ar putea fi: depresia, anxietatea, tulburările de personalitate sau de comportament, atacurile de panică, gândurile suicidare. De asemenea, a putut duce la apariția sau accentuarea adicțiilor de droguri, alcool, țigarete, jocuri de noroc.

Ce poate face un cuplu sau o persoană care se regăsește în descrierile de mai sus?

În primul rând, ar trebui să apeleze la un specialist. Doar așa se va putea pune un diagnostic corect, dar se va putea propune ulterior și un plan de psihoterapie sau medicație, în funcție de gravitatea problemelor întâlnite.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Clinica Psievolution

Urmărește CSID.ro pe Google News
4 semne că are pe altcineva
4 semne că are pe altcineva