De ce ajungi mereu să te întorci la fostul partener?

Revii la fostul partener ca și când n-ai fi avut suficiente motive să pleci. De ce se întâmplă asta și în ce capcane picăm?
  • Publicat:
De ce ajungi mereu să te întorci la fostul partener?
Foto: shutterstock

Relația cu partenerul nu mai funcționează. Și simți asta de ceva timp. Deși te încearcă numeroase emoții și gânduri, încerci să-ți faci curaj și să te detașezi de tot ce se întâmplă și să renunți la relația care nu-ți aduce niciun beneficiu. Luni mai târziu, te trezești în aceeași situație. Revii la fostul partener ca și când n-ai fi avut suficiente motive să pleci.

Există multe motive pentru care te pui în situația asta și crede-mă că nu ești singura. Multe dintre ele sunt destul de comune. Obișnuim să stăm aproape de foștii parteneri sau chiar să prelungim momentul despărțirii pentru a „dilua” durerea pe care o simțim. Și este de înțeles. Despărțirile, la fel ca relațiile, nu sunt alb-negru și pot fi nesigure și complicate. Se întâmplă ca după o despărțire să continui să îți urmărești fostul partener pe rețelele sociale, să vă întâlniți pentru a mai purta o ultimă discuție, să vă vedeți pentru sex sau chiar să discutați o posibilă împăcare. Îți sună cunoscut, nu?

De ce nu poți renunța la fostul partener?

Adevărata întrebare nu este de ce nu poți renunța, ci dacă în sufletul tău conștientizezi că relația s-a încheiat? În momentul în care renunți la o relație cu o persoană care a însemnat mult pentru tine te poți lovi de disconfortul și suferința unei pierderi masive, despre care crezi că nu se va ameliora vreodată. De fapt, motivul pentru care tot revii la fostul partener este pentru că mintea încearcă să te protejeze de această durere intensă. Atunci când te întorci în fosta relație simți că ai mai mult control asupra a ceea ce simți. Durerea nu trebuie privită ca un „bau-bau”. În cazul unei despărțiri, aceasta este o reacție naturală și sănătoasă, iar evitarea despărțirii definitive nu te va scuti de această durere naturală.

Îți este frică de singurătate

Ești convinsă că dacă ești singură vei fi dărâmată de lipa partenerului și că, emoțional vorbind, mai bine stai singură fiind într-o relație. Un disconfort, ca cel de a fi atașat de o persoană, este sănătos și poate duce la o dezvoltare personală, în timp ce un alt disconfort, ca cel de a te simți singur în timp ce ești într-o relație, poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale.

Te simți vinovată pentru că-ți părăsești partenerul

Poate că în alte situații te pui pe primul loc, dar când vine vorba de a ieși dintr-o relație abuzivă, te simți vinovată pentru că ai impresia că rănești omul de lângă tine, că poate reușești să îl faci să se schimbe, doar că aceste comportamente sunt prezente în relație pentru a te simți manipulată. Câtă vreme nu ești fericită în situația în care te afli, nu are sens să te mai gândești că nefericirea ta poate cântări sau poate aduce o schimbare pentru partener.

Nu te simți confortabil cu ideea ca fostul partener să aibă pe altcineva

Nu este tocmai plăcut să vezi că un fost partener are deja pe altcineva, dar asta nu înseamnă că ai făcut alegerea greșită când ai ales să închei relația de iubire. Dacă te afectează să-ți vezi fostul partener cu altcineva, probabil nu ești vindecată complet. Este perfect normal să te doară.

Reacționezi contra emoțiilor pe care le ai și nu le confrunți

Poate că ți s-a întâmplat să stai seara la televizor, să te simți singură și să începi să simți lipsa fostului partener, iar mai apoi să vrei să-i scrii un mesaj. Și uite așa, ajungi iar în situația în care să fii în acea relație toxică, iar asta pentru că reacționezi la impuls atunci când ești singură și nu analizezi ceea ce simți.

Încerci să te convingi că poate fostul partener s-a schimbat

Indiferent că au trecut două zile, trei săptămâni sau patru luni, timpul nu aduce o schimbare uriașă vizavi de o persoană și nu înseamnă că dacă acea schimbare apare este făcută pentru tine sau pentru a face lucrurile să meargă. Există posibilitatea ca fostul partener să treacă printr-o schimbare incredibil de bună, dar o reală evoluție necesită efort și rareori se mai potrivește cu ceea ce ai tu nevoie.

Ai nevoie de obișnuință, confort și familiaritate

Este normal să vrei să te simți în siguranță și confortabil lângă un om, doar că mulți dintre noi o facem chiar și atunci când relația este disfuncțională sau nesănătoasă. Instinctiv suntem atrași de familiaritate pentru că este percepută ca fiind un loc sigur comparativ cu necunoscutul. Ai nevoie de foarte mult curaj, efort și sprijin pentru a identifica ce ți se potrivește și ce nu și să pleci.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult