De ce se ajunge la despărțire: 5 motive pentru care relația de cuplu nu mai funcționează

De ce se ajunge la despărțire: 5 motive pentru care relația de cuplu nu mai funcționează
Sursa foto: pixabay.com

Cei mai mulți dintre noi începem relația de dragoste plini de vitalitate și cu un scop precis: să fim fericiți. Cum aproape nimic din ceea ce trăim nu este definitiv și nici nu ne oferă cineva o garanție, lucrurile pot lua o altă turnură, total diferită de cea la care ne așteptăm.

Cele mai frecvente motive care duc la o relație nefuncțională sunt mai banale decât crezi. Atât de banale încât nici nu am făcut ceva în privința asta!

Crezi că relația ta este pe ducă? 5 motive care duc la despărțire

1. Devenim mult prea confortabili

Firește că o relație presupune confort, dar aici vorbim despre un ultra-confort, o stare de lâncezeală în care nu mai facem niciun efort, nu mai vorbim niciun limbaj al iubirii, nu mai suntem atenți la parteneri.

A cuceri pe cineva nu trebuie să se întâmple singular la începutul relației, ci este un angajament pe care trebuie să ți-l asumi tot timpul. Este nevoie să îți cucerești și recucerești partenerul în mod constant.

2. Comunicarea autentică lipsește

Tindem să băgăm mizeria sub preș, cu speranța că odată și-odată va dispărea.

Subiectele nevorbite nu dispar, ci se transformă în mici traume care dau naștere unor frici, frustrări. Ce poate rezulta bun?

3. Acționăm după sfaturile altora

Avem senzația că cei din jurul nostru știu problemele relației noastre mult mai bine decât noi înșine. Aici vorbim despre părinți, prieteni.

Sfatul lor prețios este unilateral, întrucât nu au și cealaltă jumătate a poveștii. Pot fi obiectivi? Cu siguranță, nu!

4. Idealizăm și nu suntem realiști

Ne dorim relații desprinse din filme, dar de ce ți-ai dori ceva ce nu este real?

Un procent infim din populație are „norocul” să trăiască povești demne de Oscar. Restul, trăim povești frumoase dar pe care încercăm să le transformăm în ceva ce nu vor fi niciodată.

5. Suntem mult prea critici

Critica este bună și ea, dar nu întotdeauna într-o relație. La urma urmei, cui i-ar plăcea să fie constant criticat, comparat, anulat?

Dacă am inversa rolurile, cel mai probabil și noi ne-am urca pe tavan, sătui de atâta critică. Dar, de cele mai multe ori, avem impresia că a noastră e benefică, e mai bună.

Încearcă să nu duci relația într-o zonă care nu are nimic în comun cu echilibrul și reciprocitatea. O relație autentică îți va ușura traiul, nu ți-l va împovăra.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Eduard Andrei Vasile, director educațional, profesor și consilier în dezvoltare personală
Salut! Sunt Eduard. Elevii mi-au spus că sunt „cool”, așa că mi-am însușit porecla de „profukool”. Ulterior am fondat „Centrul Excelenței”, un loc în care devenim mai buni, mai empatici și înțelepți. Mici și mari. Sunt profesor de limba engleză și consilier în dezvoltare ...
citește mai mult