Cercetatorii britanici au gasit dovezi medicale care confirma ca dragostea si ura activeaza mecanisme similare in creierul uman.
„Scanarea creierelor persoanelor carora li s-au aratat fotografiile unor oameni pe care ii urau a indicat o intensa activitate cerebrala intr-o zona a creierului cunoscuta drept responsabila si cu sentimentele de dragoste. Asta dovedeste legatura stransa care exista intre dragoste si ura in viata reala”, au declarat expertii.
2 zone ale creierului se activeaza cand vedem persoana iubita
Cainii ne inteleg emotiile
Sunt singurele animale care pot sa inteleaga emotiile afisate pe chipurile umane la fel de bine ca si oamenii, potrivit unui studiu publicat in „New Scientist Magazine” si citat de „Telegraph”. Pot sa vada dintr-o singura privire daca suntem fericiti, tristi, multumiti ori suparati.
Oamenii cand intra in contact cu o figura noua au tendinta sa priveasca mai intai spre partea dreapta a figurii. Aceasta predispozitie – denumita „left gaze bias/preferinta de a evita partea stanga“ – intervine numai cand privim fetele altor persoane (nu si animale sau obiecte). Este o tehnica de a ne percepe emotiile.
Mi-e cald, deci sunt generos
Cercetatorii de la Yale au ajuns la concluzia ca zicala „oamenii cu maini reci au, de fapt, inima calda” (adica temperatura corporala ar putea fi indicatorul trasaturilor de personalitate) este un mit, dupa ce au testat-o pe 94 de studenti care au tinut in mana fie o cana cu cafea fierbinte, fie una cu gheata.
Cei cu cafeaua au fost perceputi de cei din jur ca fiind mai generosi si altruisti decat ceilalti. De altfel, intrebati daca vor un cadou pentru prieteni sau un dar pentru ei insisi, ca multumire pentru participare, au ales prima optiune. Efectul are legatura cu amintirile din copilarie, cand caldura emotionala a parintilor era asociata cu cea fizica, in momentele in care copiii erau imbratisati.
Foto: NORTHFOTO