Dependenţa de partener – cum o recunoaştem şi la ce efecte negative duce? Explică dr. Ioana Silion, psihiatru

Dependenţa de partener nu poate fi observată de persoanele din exteriorul cuplului de obicei, ea marchează starea de dispoziţie, emoţiile partenerului dependent
  • Publicat:

Să fii într-o relaţie de cuplu, să iei decizii împreună, să îi ceri părerea, să îi respecţi deciziile, să desfăşori împreună activităţi, să împarţi sarcinile, grijile, bucuriile este normal. Însă sunt cazuri, când fără să simţim devenim dependenţi la propriu de partener. Efectele negative nu întârzie să apară, iar multe persoane nici măcar nu realizează stadiul în care a ajuns relaţia. Psihiatrul Ioana Silion vine cu explicaţii preţioase.

CSÎD: Suntem dependenţi chiar şi de persoane – co-dependenţa. Cum se evaluează această dependenţă?
Dr. Ioana Silion:
În general, oamenii au nevoie de alte persoane în jurul lor, în prezenţa cărora să se simtă bine şi să se simtă apreciaţi. Dependenţa se instalează în timp, fără niciun semn aparent. Doar starea emoţională neplăcută, în lipsa persoanei respective, poate atrage atenţia în acest sens. În funcţie de intensitatea emoţiilor negative şi dificultatea funcţionării în lipsa persoanei dependogene, se poate evalua gradul de co-dependenţă.
CSÎD: Ce simptome are co-dependenţa?
Dr. Ioana Silion:
Dependenţa de persoane nu se vede la suprafaţă, nu are niciun semn evident pentru ceilalţi oameni, persoana nu atrage atenţia ca în cazul dependenţei de substanţe. Simptomele propriu-zise nu există. În schimb, apare o stare neplăcută, de singurătate, de tristeţe şi chiar de anxietate în lipsa persoanei care a generat aceste sentimente.

Dependenţele sunt dăunătoare indiferent de natura lor

CSÎD: Cât de dăunătoare poate fi pentru noi co-dependenţa?

Dr. Ioana Silion: Dependenţa de orice natură este dăunătoare, în contextul în care persoana nu poate aprecia acest lucru şi nu se poate desprinde. Dependenţa de o persoană devine dăunătoare atunci când, în lipsa persoanei dependogene se instalează emoţii negative, care pot avea intensitate diferită.
CSÎD: La ce comportament poate duce?
Dr. Ioana Silion:
Aceste emoţii pot duce până la depresie, plâns facil, scăderea capacităţii de concentrare a atenţiei pentru activităţile zilnice, lucruri care împiedică funcţionarea normală.

Singurătatea poate duce la izolare sau abuz de substanţe

CSÎD: La ce riscuri se supun cei care nu schimbă ceva când au observat că au devenit dependenţi?
Dr. Ioana Silion:
Nu e un lucru simplu să schimbi ceva. De cele mai multe ori, singurătatea apăsătoare determină comportamente compensatorii nesănătoase, uzul sau abuzul de substanţe, izolarea. Se pot instala iritabilitatea şi irascibilitatea, până la incapacitatea de a mai funcţiona.

Există grupuri de terapie pentru persoanele dependente de partener şi în România

CSÎD: În Germania există centre unde se face terapie de grup şi individuală pentru persoanele dependente de parteneri. Cum se procedează la noi?
Dr. Ioana Silion:
Şi la noi există terapii suportive pentru persoane care solicită ajutor, în cazul unor relaţii disfuncţionale. Dar, până ajung să ceară ajutor, persoanele respective trec prin emoţii intense, care le pot destabiliza, iar recuperarea poate necesita perioade lungi de timp.

Dr. Ioana Silion, psihiatru  

Dr Ioana Silion

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult