Despărțire sănătoasă? Există! Cum să faci să nu-ți rănești partenerul

Atunci când îți dai seama că ești pregătit să închei o relație pare a fi un coșmar, iar multe persoane devin foarte anxioase atunci când vine vorba de o despărțire.
  • Publicat:
Despărțire sănătoasă? Există! Cum să faci să nu-ți rănești partenerul
Foto: pexels

„Trebuie să vorbim” este fraza care a îngrozit multe cupluri. Atunci când îți dai seama că ești pregătit să închei o relație pare a fi un coșmar, iar multe persoane devin foarte anxioase atunci când vine vorba de o despărțire. Nu este ușor să te desparți de o persoană, dar nu este nici sănătos, atât pentru tine cât și pentru partener, să rămâi în relație dacă nu îți mai găsești locul acolo. În primul rând că îi pierzi timpul și mai ales șansa de a întâlni pe altcineva care să-i ofere ceea ce tu nu-i poți oferi, iar în al doilea rând, cu cât amâni momentul, cu atât va fi mai dureros.

Atunci când simți că este momentul potrivit pentru a purta discuția despărțirii, pentru a avea parte de o despărțire sănătoasă trebuie să fii sincer cu tine, cu partenerul tău și să nu neglijezi ceea ce simte și gândește în acel moment. Nu există un moment perfect pentru a face acest pas, dar cu siguranță sunt situații în care trebuie să eviți.

Cum știi că este momentul potrivit pentru despărțire?

Înainte de a trece la fapte, asigură-te că acest pas este unul bun pentru tine. Adică să fii convins că asta îți dorești. Dacă te răzgândești și decizi să mai dai o șansă relației, momentul despărțirii creează o rană care ulterior trebuie vindecată și poate nu întotdeauna acest lucru se întâmplă cu succes. Dacă încă iubești omul de lângă tine și vrei să faci ca relația să funcționeze, ia în calcul terapia de cuplu înainte de a lua această decizie. Terapia de cuplu te poate ajuta să înveți să creezi o comunicare sănătoasă cu partenerul care să ducă ulterior la o relație sănătoasă și fericită.

Înainte de a face acest pas, și anume despărțirea, cel mai probabil te vei confrunta cu anxietatea. Pune-ți întrebarea de unde provine această anxietate. Este ea prezentă pentru că îți este teamă să nu rănești sentimentele persoanei iubite? Simți anxietate pentru că nu știi cum va reacționa și cum se va comporta vizavi de tine? Sau ești anxios pentru că îți este teamă că rămâi singur?

Cum gestonezi o despărțire: lucruri pe care să le faci și pe care să le eviți

5 lucruri pe care să le faci pentru o despărțire sănătoasă

  1. Stabilește să faci acest pas în locul potrivit. Alege un loc în care să nu fiți distrași, un loc privat și mai ales un loc în care puteț fi umani.
  2. Trimite un mesaj sau un email în avans prin care să-ți exprimi dorința de a purta o discuție serioasă
  3. Nu folosi clișeul „nu ești tu de vină, sunt eu”! Este foarte important să spui „eu” și să te concentrezi pe ceea ce simți, ceea ce experimentezi astfel încât să nu-ți faci partenerul să creadă că el este vinovat pentru despărțire.
  4. Fii sincer. Astfel elimini orice urmă de mister, iar fostul partener poate depăși mai ușor despărțirea în loc să se gândească constant de ce s-a ajuns aici, ce ar fi putut face diferit sau dacă mai există vreo șansă de împăcare.
  5. Protejează-i stima de sine. Oricine merită să știe adevărul, dar în același timp gândește-te și la ceea ce simte partenerul și faptul că anumite comentarii nu sunt necesare și pot răni.

8 lucruri pe care să nu le faci pentru o despărțire sănătoasă

  1. Nu te despărți printr-un email sau mesaj! Dacă îți pasă suficient de mult de acea persoană și timpul pe care l-ai avut alături de ea, dar mai ales dacă o respecți, încerci să porți o discuție față-n față.
  2. Nu-i lua prin surprindere. O despărțire nu poate veni din senin, iar dacă se întâmplă, este devastatoare.
  3. Nu te despărți de partener imediat după ce ați făcut sex. Momentul acela în care „faci sex pentru ultima dată” poate fi incredibil de confuz și poate răni. Mai mult, pe viitor, fostul pertener își va pierde complet încrederea în viitoarele relații.
  4. Nu te despărți în momentul în care partenerul trece printr-o criză personală. Evită acest pas dacă este vorba de un deces în familie, un diagnostic sau o situație dificilă la locul de muncă.
  5. Nu te despărți de partener în mijlocul certurilor. Atunci când există tensiune între voi nu este tocmai cel mai bun moment. Sunt șanse mari ca mai târziu să regreți decizia.
  6. Nu te despărți de față cu altcineva. Despărțirile sunt emoționale și este nevoie de intimitate. Cel puțin caută un loc liniștit în care să-ți exprimi sentimentele.
  7. Nu lua „o pauză”. Nu există pauze, iar dacă nu te simți pregătit pentru decizia de a încheia povestea cu partenerul, atunci mai așteaptă.
  8. Nu sta cu o persoană din obligație. Sunt șanse foarte mari să renunți la ideea despărțirii din cauza anxietății. Nu evita o despărțire pentru că îți este teamă de singurătate sau pentru că îți este teamă să nu rănești.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: