Relaţii – un cuvânt atât de important, atât de des rostit, atât de perimat, atât de învechit, atât de necesar, atât de dorit, atât de hulit. Şi totuşi atât de natural.
Ce mai reprezintă în ziua de astăzi o relaţie de iubire? Mai suntem dispuşi să intrăm în relaţii de lungă durată sau vrem dragoste pe repede înainte? Ce sacrificii suntem dispuşi să facem de dragul celuilalt? Suntem cu adevăraţi interesaţi de ceea ce îşi doreşte partenerul? De ce nu rezistăm în relaţii? S-a schimbat lumea?
Am încercat să aflu răspunsurile la toate aceste întrebări atunci când am participat la workshopul “Ce şi doresc bărbaţii. De fapt.” susţinut de trainerii Alin Comşa şi Andrei Dunuţă de la Selftrust Academy, un curs pentru femei despre psihologia masculină www.selftrustacademy.ro.
CSÎD: Mai credem în iubire în 2015?
Alin Comşa: Sigur. E cam singurul argument de a fi în afară de credinţă. Nu s-a schimbat nimic. Iubirea este viaţa în sine, fie că vrem sau nu să vedem acest adevăr.
CSÎD: Pare că traversăm nişte timpuri pline de variante, de posibilităţi în materie de relaţii (vezi reţelele sociale), şi totuşi nu sunt…Traversăm o perioadă în care femeile se emancipează din ce în ce mai mult şi vor bărbaţi croiţi după imaginaţia lor. De aici tot felul de drame mai mult sau mai puţin reale. Ce e de făcut?
Andrei Dunuţă: Ce e de făcut cu dramele mai mult sau mai puţin reale? – Cred că ar trebui privite cu echilibru fiecare dintre ele. Chiar şi dramele inventate oferă nişte indicii despre ceva ce nu funcţionează bine. Dacă întrebarea se referă la faptul că femeile vor bărbaţi croiţi după imaginaţia lor, ei bine, poate că ar fi util ca doamnele să afle în primul rând cum sunt bărbaţii în general şi să accepte felul lor de a fi. Să vadă unde se intersectează cele două entităţi – respectiv imaginaţia şi realitatea – şi să se bucure de trăire, de viaţă aşa cum e.
CSÎD: Reţelele sociale denaturează sau ajută relaţiile de dragoste?
Andrei Dunuţă: Reţelele sociale sunt nişte instrumente de comunicare, nu comunicarea în sine. Uneori apar neajunsuri pentu că oamenii confundă comunicarea în sine cu instrumentul de comunicare. Ca orice instrument, ca orice unealtă, reţeaua socială face bine, ajută, este folositoare, atâta vreme cât este folosită cu atenţie şi cu îndemânare. Da, de multe ori din dorinţa de a epata apar denaturări ale adevărului care aduc un minus în relaţiile de dragoste. Altfel, un astfel de suport de tip reţea socială este uneori singura posibilitate de comunicare care ajută şi ţine caldă o relaţie.
CSÎD: Care sunt cele mai frecvente plângeri ale bărbaţilor vizavi de femei?
Alin Comşa: Nu mă înţelege. Nu îmi dă liberatea de care am nevoie (cu toate că această plângere este cea mai des întâlnită este foarte rar mărturisită în cuplu). Ea vorbeşte foarte mult / Pune prea multe întrebări.
CSÎD: Care sunt cele mai frecvente plângeri ale femeilor vizavi de bărbaţi?
Alin Comşa: Nu mă ascultă. Nu e atent la nevoile mele.
Nu se poartă ca un bărbat (adică nu este destul de hotărât)
Nu observă schimbările pe care le-am făcut la nivel de imagine.
CSÎD: După toate studiile şi discuţiile voastre, consideraţi că bărbaţii sunt de pe Marte şi femeile de pe Venus?
Alin Comşa: Suntem toţi de pe aceeaşi planetă – Pământ. Doar că Pământul are şi Apă şi Aer şi Cer şi Foc. Suntem diferiţi – şi asta este vestea cea bună. Numai aşa ne putem completa. Altfel, probabil că ar fi foarte plictisitor.
CSÎD: Ce le sfătuiţi pe femeile de peste 30 de ani care încă nu au găsit bărbatul perfect?
Andrei Dunuţă: Să nu deznădăjduiască. Vremurile de acum sunt mai sincere decât cele din trecut. Faptul că încă nu sunt cu cineva nu înseamnă că e ceva în neregulă cu ele ci, dimpotrivă, înseamnă că nu au acceptat un compromis care ar fi dus la eşec. Le mai sfătuim să aibă grijă de ele şi să realizeze că viaţa este extraodinară. Atâta vreme cât vor privi cu optimism spre viitor, probabil că viitorul le va zâmbi.
CSÎD: Ce îi sfătuiţi pe bărbaţii care încă îşi caută jumătatea şi la 40 de ani?
Alin Comşa: Să înţeleagă că totul stă în puterea lor. Femeilor le plac bărbaţii care sunt siguri pe ei, care sunt amuzanţi, care sunt charismatici. Orice bărbat (e valabil şi pentru femei) poate avea toate cele de mai sus dacă are încrederea şi bucuria de a trăi.
CSÎD: Presiunea socială, presiunea ceasului biologic, nevoia de afecţiune şi nevoia de a împărţi afecţiune – le determineă pe multe femei să fie radicale în relaţiile cu bărbaţii şi să ceară totul sau nimic. Bărbaţii fug de obicei. Unde greşeşte fiecare?
Alin Comşa: Femeile “greşesc” pentru că se poartă incisiv şi bărbăteşte cerând lucruri înainte de a şti despre ce e vorba, cât de potrivit este cel din faţa lor, cine este el. De aceea într-o relaţie sănătoasă este nevoie să se parcurgă nişte etape – de cunoaştere, de apropriere, de prietenie chiar, înainte de a cere ceva. Ştiu, nu mai avem timp – însă o relaţie este ca o operă de artă monumentală – nu o poţi face în grabă. E nevoie de studiu, de muncă, de strădanie, de interes, de pasiune. Bărbaţii “greşesc” pentru că au pierdut exerciţiul asumării şi nu mai au în acelaşi timp experienţa comunicării sincere. Trăim într-o lume cu foarte multe posibilităţi, iar uneori e mult mai uşor să pleci pur şi simplu decât să stai să explici.
CSÎD: Totul este în mişcare – inclusiv ideea de relaţie se schimbă de la an la an, de la zi la zi, de la persoană la persoană. De ce ne închistăm şi vrem să avem relaţii precum părinţii şi bunicii noştri?
Andrei Dunuţă: Pentru că, de fapt, nu există decât un singur fel de relaţie – cea de iubire dintre un bărbat şi o femeie. Sunt multe lucruri care se schimbă în timp – unele însă nu pot fi schimbate decât dacă sunt denaturate. Ideea de cuplu ideal bărbat – femeie a rămas neschimbată de mii de ani. Eu cred că instictiv toţi oamenii ştiu asta, însă lumea, societatea, vremurile nu ne mai lasă să fim sinceri cu acest adevăr. În rest orice e posibil, însă doar în parte. Din ce-am observat în urma interviurilor noastre – toţi oamenii îşi doresc o relaţie care să-i împlinească. Subliniez – o relaţie.
CSÎD: Spuneaţi la workshop că dacă vrei un prinţ, trebuie să fii prinţesă… Explicaţi.
Alin Comşa: Foarte multe femei îşi doresc bărbatul perfect. Echilibrat, sigur pe el, sincer, stabil – Prinţ! Ideea este că dacă acesta apare, de multe ori ele nu sunt pregătite. Nu sunt împăcate cu felul în care arată, nu ştiu destule despre ce e nevoie să facă pentru a fi echilibrate, nu pot face faţă succesului. Aşa se face că uneori prinţul apare – doar că nu găseşte o prinţesă, ci doar o fată care vrea să iasă în evidenţă.