Dilema reluării unei relații cu un fost partener. O facem sau nu?

În momentul în care te gândeși la împăcarea cu fostul partener acest lucru se întâmplă pentru că nu ai fost sigur în privința despărțirii.
  • Publicat:
Dilema reluării unei relații cu un fost partener. O facem sau nu?
Foto: shutterstock

Nu știu câți dintre voi știu, dar după ce a rupt logodna de Alex Rodriguez, Jennifer Lopez a fost surprinsă de paparazzi în prezența lui Ben Affleck, care și el la rândul lui i-a fost logodnic și peste care despărțire au trecut câțiva ani. În fine, în mediul online vestea a stârnit numeroase reacții, unii ar fi fericiți ca povestea lor de dragoste să-și reia cursul, alții sunt dezamăgiți de posibila relație. Nu am o părere despre cei doi, dar mă întreb cât de sănătos este să te întorci la un fost partener?

După ce treci printr-o despărțire de o persoană care chiar a însemnat ceva sau de o persoană lângă care vedeai un viitor, îți mai apar în gând întrebări precum „Mă întreb dacă se gândește la mine” sau „Oare ar trebui să-i scriu?” și multe altele, iar asta pentru că ceva din fostul partener îți lipsește. Nu este niciun secret că despărțirile pot fi devastatoare sau pot crea un disconfort. Nu este o experiență prin care să-ți dorești să treci constant. Dar adevărul este că o despărțire dă naștere unor sentimente destul de complicate. Comportamentul nostru este declanșat de ceea ce simțim, iar sentimentele sunt declanșate de ceea ce gândim.

În urma unei despărțiri, unele persoane aleg să depășească momentul în brațele altor parteneri, să creeze noi legături, în timp ce altele pornesc în drumul spre auto-cunoaștere, dezvoltare și vindecare fizică și emoțională. Cu toate astea, după o anumită perioadă, de săptămâni, luni sau chiar ani, te întrebi dacă relația ar mai putea primi o șansă, dacă lucrurile s-ar putea îmbunătăți pentru că amândoi treceți printr-un proces de maturizare (sau nu) și știți exact ce vă doriți (sau nu).

Jennifer Lopez și Ben Affleck sunt exemplul perfect pentru acest fenomen. Cunoscuți și ca „Bennifer”, cuplul de la Hollywood a trecut printr-o poveste de dragoste frumoasă, dar cu un final dureros care a avut loc în 2004. Acum, cei doi s-au reconectat într-o vacanță în Montana. Și nu sunt singurii. Aproximativ 50% dintre cupluri reîncep relația după o despărțire, arată un studiu publicat în Jurnalul de Relații Publice și Sociale.

Revin la întrebarea mea: Este sănătos? Este bine să faci acest lucru? Funcționează?

De ce suntem ademeniți de împăcare?

Hai să fim sinceri. În momentul în care te gândeși la împăcarea cu fostul partener acest lucru se întâmplă pentru că nu ai fost sigur în privința despărțirii. Poate că despărțirea nu a fost o dorință reciprocă sau poate că lucrurile s-au terminat din cauză că erai persoana potrivită la momentul nepotrivit, aveați valori sau priorități diferite sau pur și simplu a fost vorba de un scenariu, să zicem o relație la distanță, care a fost mai degrabă un obstacol.

Este simplu să-ți dai seama de ce vrei să te întorci la fostul partener: confortul, atingerea, mirosul, toate astea îți sunt familiare. Ai fost acolo și știi cum e. Este foarte important să recunoști că există mai multe tipuri de împăcări. Este vorba de acea împăcare când nu poți trece peste disconfortul și lipsa partenerului, iar împăcarea are loc la scurt timp după despărțire sau acea împăcare similară cuplului Bennifer. Deși au trecut mai bine de 15 ani de la despărțire, cei doi au avut suficient timp cât să se distanțeze de relație și să câștige noi experiențe și perspective, iar poate că J-Lo consideră că versiunea din 2021 a lui Ben Affleck este potrivită pentru ea.

Poate funcționa reluarea unei relații cu un fost partener?

În primul rând, dacă te simți incomplet sau pur și simplu îți dorești pe cineva alături, dar fără să știi clar ce vrei de la tine, de la partener și de la relație, nu este deloc o idee bună să vă împăcați. Normele sociale, dar și ideea de „tu ești cel care mă completează” au un efect incredibil asupra relațiilor. Dacă nu ai ajuns să te simți un adult complet nu vei putea crea o relație sănătoasă cu niciun alt om. Pentru că nu este datoria nimănui să te completeze.

În al doilea rând, dacă vezi că fostul partener are aceleași obiceiuri care au contribuit la prima despărțire, nu-ți bate capul, deoarece lucrurile nu vor sta altfel nici de data asta. Privește relația în ansamblu și fă o analiză. Dacă relația a fost una toxică, ai suferit, te-a consumat, nu ți-a adus fericire și ai avut mai multe motive să pleci decât să rămâi, de ce te-ai întoarce? De ce ți-ai sabota singură șansa de a-ți găsi un partener care să răspundă cerințelor tale și lângă care să petreci momente de calitate, dând încă o dată șansa unui partener care nu a știut să-ți fie liniște. O numesc pierdere de vreme. Mai rău este că te poți apropia de acel fost partener cu care reiei relația, lucrurile să nu meargă și să treci din nou prin momente critice în urma cărora trebuie să-ți iei timp pentru procesul de vindecare.

Dacă vrei să reiei o relație cu un fost partener, înainte de toate trebuie să-ți răspunzi cât se poate de clar la întrebarea „De ce?”. De ce vrei asta? De ce vrei să reiei conexiunea, să încerci din nou. Este important să știi de la bun început motivul pentru care vrei să ai din nou o relație cu acel partener. Mai apoi, explică-i acest „de ce” și fostului partener. Oricât ar suna de înfricoșător, nu este nimic greșit să spui ce simți și care-ți sunt intențiile. Este important să ai un dialog deschis în care să menționezi mai ales ce ți-ai dori să excluzi din trecutul vostru și să ajungeți la un punct comun.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult