Divorțul la vârsta a treia

Divorțul la vârsta a treia a început să apară și în România.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Divorțul la vârsta a treia

Divorțul la vârsta a treia este din ce în ce mai întâlnit și în țara noastră. De-a lungul timpului a început să se dezvolte o nouă percepție asupra modului în care oamenii de 50 și 60 de ani se raportează la relațiile lor. Odată cu scăderea stigmatizării asupra divorțului, cuplurile nu se mai simt obligate să rămână într-o căsnicie, chiar dacă lucrurile merg foarte prost. Practic, oamenii sunt din ce în ce mai conștienți că își pot reface viața și că a rămâne într-o relație care nu aduce fericire pur și simplu ajunge să scurteze viața pe termen lung.

Până la această vârstă, cele mai multe cupluri au trecut deja printr-o serie de etape împreună: au devenit părinți, și-au crescut copiii și i-au ajutat să se pună pe picioare. De multe ori, copiii sunt unul dintre principalele motive pentru care cuplurile rămân împreună, iar când aceștia pleacă, în cele din urmă, există șansa să se producă o deconectare profundă, care în cele din urmă să ducă la divorț. Cuplurile ai căror copii au plecat la facultate se vor simți uneori în derivă. Rutinele, rolurile și ritualurile care le-au organizat viața de ani de zile se opresc brusc.

Divorțul la vârsta a treia:  nouă șansă la independență

Un alt factor care conduce la creșterea numărului de divorțuri la vârsta a treia este creșterea independenței financiare a femeilor. Potrivit statisticilor, două treimi din divorțurile rezultate în urma căsătoriilor heterosexuale sunt inițiate de femei. Nu mai sunt legate de un soț pentru securitatea financiară, așa că se simt libere să se desprindă de căsnicie pentru a se putea bucura de următorii ani ai vieții lor, începând un nou capitol.

Trei sfaturi pentru a rămâne împreună

Dacă sunteți într-o relație pe termen lung, pentru a evita un divorț la vârsta a treia, iată câteva sugestii bazate  pe cercetările despre cum să creați și să mențineți o relație vibrantă care să prospere de-a lungul anilor:

Menține o bună prietenie cu partenerul tău de-a lungul timpului. Asigurați-vă că petreceți ceva timp împreună distrându-vă. Acest lucru trebuie aplicat în dublu exemplar în cazul părinților. Aveți nevoie de timp împreună, fără copii. Acest lucru va menține relația pe primul loc, astfel încât să nu fie secundară  parentalității. De asemenea, timpul petrecut împreună te ține conectat/ă în permanență la partener/ă, astfel încât să nu existe diferențe semnificative în modalitatea în care evoluați, ci, din contră, să puteți evolua împreună.
Abordați subiectul diferențelor care apar între voi doi în timp util, pentru a evita acumularea resentimentelor. Cercetările arată că starea de conflict este perfect normală și de așteptat în orice relație. Calitatea care separă relațiile fericite de cele nefericite este capacitatea de a trece împreună prin clipele dificile și de a ieși la lumină.
Concentrați-vă pe modul în care ați dori să fie relația în viitor. Împărtășiți vise și speranțe pentru ceea ce fiecare doriți să realizați, separat și împreună. Crearea unui sentiment de apartenență care evoluează în timp și de-a lungul ciclului de viață este un alt semn distinctiv al unei relații înfloritoare.

Pentru multe cupluri, alegerea de a divorța la vârsta a treia, după ani de viață împreună este alegerea absolut potrivită. Nemaifiind legați de obligații, așteptări sau finanțe, partenerii nefericiți pot găsi o nouă oportunitate de a-și trăi viața, fiind despărțiți. Pentru cuplurile care își reevaluează relația pe termen lung și care doresc să rămână împreună, dar văd nevoia unor ajustări minore sau revizii majore, este important de reținut faptul că relația evoluează în mod constant la fel cum evoluăm și noi, oamenii. Puterea stă la voi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult