Dragostea este frumoasă atunci când partenerii sunt și se simt în siguranță. Una dintre discuțiile cele mai constructive într-un cuplu este cu siguranță conversația despre metodele contraceptive și protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Despre cele mai eficiente metode de contracepție am stat de vorbă cu dr. Oana Grigorie, medic ginecolog.
CSÎD: Care sunt metodele contraceptive?
Dr. Oana Grigorie: Metodele contraceptive sunt reprezentate de orice gest, tehnică sau metodă realizate în scopul prevenirii sarcinii.
În momentul actual, o mare parte dintre cuplurile care nu își doresc copii încă folosesc metode naturale – metoda calendarului sau metoda retragerii (coitus intreruptus), ambele având o mare rată de eșec (peste 20%).
Metodele contraceptive reale sunt clasificate din mai multe puncte de vedere
CSÎD: Care sunt cele mai potrivite metode contraceptive pentru cei aflați la începutul vieții sexuale?
Dr. Oana Grigorie: La debutul vieții sexuale, cel mai bine ar fi să se utilizeze prezervativul, datorită faptului că acesta este singurul care protejează de infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Peste 50% dintre pacienții diagnosticați cu ITS au sub 25 de ani, deci vârsta tânără reprezintă un factor de risc major.
CSÎD: Ce sunt anticoncepționalele?
Dr. Oana Grigorie: Sunt o metodă hormonală de contracepție. Marea majoritate sunt reprezentate de asocierea unui estrogen cu un compus progesteronic, iar această combinație își face efectul prin inhibarea ovulației. Există și un tip de anticoncepționale bazate doar pe progesteron.
Anticoncepționalele diferă între ele în funcție de doza de estrogen, tipul de progesteron folosit, pot fi monofazice sau multifazice și pot fi luate ciclic sau continuu.