Dragoste la prima vedere – chiar există? Ce se întâmplă, de fapt în organism?

Într-un studiu publicat în Journal of Neuroscience, oamenii de știință au descoperit că oamenii pot decide aproape imediat dacă găsesc pe cineva atrăgător. Iar fenomenul dragostei la prima vedere nu se poate întâmpla fără această atracție inițială.  
  • Publicat:
Dragoste la prima vedere – chiar există? Ce se întâmplă, de fapt în organism?
foto: Shutterstock

”Colpo di fulmine” îi spun italienii, ”love at first sight” îi spun britanicii. ”Liebe auf den ersten Blick” îi spun germanii. ”Le coup de foudre” îi spun francezii, iar spaniolii numesc acest fenomen ”Amor a primera vista”.  A crede sau a nu crede în dragoste la prima vedere? Asta este întrebarea? A simți sau a nu simți ”fluturii în stomac” imediat ce ai văzut o persoană total necunoscută? Ei bine, dacă nu ți s-a întâmplat până acum, ți se va întâmpla cu siguranță atunci când creierul tău va detecta o persoană cu care ai chimie.

 

Și vei simți ”dragostea la prima vedere”. Ochii se vor întâlni și inima va vibra. Vibrații simțite de unii și descrise precum fluturi în stomac. Ei bine, despre dragostea la prima vedere se scriu dintotdeauna romane, se fac filme, se compune muzică și se fac și studii științifice.

În multe sondaje, peste jumătate dintre cei care participă afirmă că li s-a întâmplat să să îndrăgostească la prima vedere. Iar unii, evident, au rămas îndrăgostiți și chiar au format familii.

Sentimentul de dragoste la prima vedere este diferit de sentimentul pe care îl ai atunci când iubești pe cineva ani de zile fiind într-o relație de iubire. Amintirile create împreună dau o altă greutate și dimensiune relației.

Și totuși, ce se întâmplă atunci când simți că te îndrăgostești la prima vedere?

La orice stimul exterior în corpul nostru se produc reacții chimice în organism și invers. Reacțiile chimice din corpul nostru dictează reacțiile la stimulii din mediul exterior. Ei bine, atunci când dintr-o mulțime de oameni, total neașteptat, ochii ți se întâlnesc, accidental sau nu cu ai unei persoane total necunoscute și simțiți amândoi acea scânteie ce se răsfrânge rapid în inimă, stomac și se transfigurează printr-un zâmbet larg.

În acel moment de ”aur” creierul eliberează dopamină și serotonină. Iar aceste substanțe responsabile de plăcere, de stare de bine, fac posibile acele sentimente plăcute. De asemenea, multe cupluri cu vechime care s-au plăcut la prima vedere experimentează din noua acea stare magică de îndrăgostire când își amintesc momentul. Sentimentul de atracție față de o persoană este un soi de radar pe care creierul și corpul nostru îl face automat atunci când vine vorba despre o persoană.

 

Durează mai puțin de câteva secunde să găsim pe cineva atrăgător sau nu. Și nu, nu ține doar de fizic ci și de undele pe care le transmitem inconștient. Acestă reacție e atracție se formează chiar înaintea fluturilor în stomac.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult